El canal Interceptor d’Alzira començarà en desembre i finalitzarà en juny

0
458
Vista panoràmica de la zona per on baixen els quatre barrancs que interceptarà el canal artificial

Les obres del Canal Interceptor d’Alzira començaran en desembre després que el passat dijous culminara el procés de les expropiacions dels terrenys per on discorrirà la nova infraestructura hidràulica que té un periode d’execució de 6 mesos. Expropiacions a càrrec de l’Ajuntament alzireny, mentre que l’empresa Aigües de València és l’encarregada de construir esta segona fase.

Els treballs arrancaran a mitjans de desembre en el barranc del Respirall o de l’Estrella i proseguiran cap el Fosc, Gracia Maria i el de l’Arena, a uns 50 metres paral.lel al camí dels Pescadors, fins desembocar en la rotonda de la CV-50 amb el canal de les Basses.

Cal recordar que el projecte elaborat pels tècnics municipals i d’Aigües de València va  comptar amb el vist i plau de la conselleria de Medi Ambient i de la Diputació a més de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

El govern local va decidir enguany agilitzar la seua construcció amb el conveni suscrit  amb Aigües de València, després que la Conselleria apenes consignara 116.000 euros en els pressupostos de la Generalitat de 2021. Un canal que tindrà la missió de recollir les aigües pluvials dels quatre barrancs per tal d’evitar que inunden els barris de l’Alquenència, Venècia i Nova Alzira.

 

Recorrerà 766 metres entre el barranc de l’Estrella i la rotonda de la CV-50

El projecte de la segona fase del canal de les Basses contempla la instal.lació d’un joc de comportes tipus flotador i de guarda, en estar pensat per «albergar dos canals d’abocament al barranc de la Casella». Estes comportes quedaren pendents, en la primera fase, de conèixer els cabals captats pels quatre barrancs.

Esta infraestructura, dissenyada pels tècnics municipals, preten recollir les escorrenties dels barrancs del Respirall, Fosc, Gracia Maria i el Camí l’Arena que canalitzen cap el nucli urbà d’Alzira, l’aigua de les pluges procedents de la serra de la Murta.

Confluència amb el canal de Les Basses

El nou barranc artificial començarà al barranc de l’Estrella i culminarà a la rotonda de la CV-50, en la carretera de Tavernes de la Valldigna després d’un recorregut de 766 metres, paral.lel al camí dels Pescadors, que comptarà amb un vial de servici de 5 metres d’amplària, al seu marge dret. En la rotonda, «s’executarà una nova confluència, després de retirar l’escollera actual», segons els projecte.

Com que l’execució de les obres té un periode de 6 mesos, el canal Interceptor serà  realitat al llarg del pròxim mes de juny. La pròxima setmana sembla que començaran els topógrafs a fer les medicions oportunes per tal que les màquines entren en els terrenys expropiats després del pont de la Constitució, segons fonts municipals.