Regidores de la Ribera col.laboren a Bolívia en la lluita contra la violència de génere

0
229

Una delegació del Fons Valencià per la Solidaritat, formada per 6 edils del territori valencià, participa a Sucre en l’Encontre Internacional de Dones en Acció Política, on es treballa conjuntament amb municipis de països del Sud per a enfortir la participació política i social de les dones, aconseguir la igualtat i erradicar la violència de gènere des del municipalisme

Aquesta acció està emmarcada dins del projecte de cooperació tècnica “Creant cercles d’aprenentatge amb dones líders des de l’apoderament de representants polítiques” del Fons Valencià, cofinançat per la Conselleria de Participació, Transparència Cooperació i Qualitat de Democràtica de la Generalitat Valenciana i executat amb la col·laboració de l’ONGD boliviana Centro Juana Azurduy

La delegació del Fons està formada, entre altres, per Mentxu Balaguer, Diputada de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Diputació de València i Tinent d’Alcaldessa de Corbera; Rosa Martínez, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Tinent d’Alcaldessa de L’Alcúdia; i Silvia Escrivà, Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Polinyà del Xúquer

El projecte de cooperació tècnica “Creant cercles d’aprenentatge amb dones líders des de l’apoderament de representants polítiques” del Fons Valencià per la Solidaritat, cofinançat per la Conselleria de Participació, Transparència Cooperació i Qualitat de Democràtica de la Generalitat Valenciana i executat amb la col·laboració del Centro Juana Azurduy -ONGD boliviana que contribueix des de fa més de tres dècades en l’apoderament polític, cultural, econòmic i social de dones de municipis dels països del Sud, així com en la lluita contra la violència de gènere- està reforçant, amb una incidència elevada, el lideratge de dones de Bolívia, L’Equador i El Salvador, a més d’estar impulsant i consolidant de manera ferma polítiques d’igualtat i contra la violència de gènere des de la participació política local i social als països del Sud.

En concret, les línies d’actuació d’aquest projecte -mitjançant el qual s’estan beneficiant de manera directa 145 dones líders d’organitzacions polítiques i socials, i de manera indirecta tot l’entorn social i territorial d’aquestes dones- estan centrades en l’enfortiment de capacitats de les dones objectiu, l’establiment d’aliances i estratègies per a posar en el debat públic la realitat de l’exercici del dret a la participació política de les dones, i un intercanvi d’experiències i coneixements mitjançant un encontre internacional de dones de Bolívia, L’Equador, El Salvador i la Comunitat Valenciana, així com l’anàlisi de la realitat de la participació política de les dones en cada context geopolític. El resultat d’aquestes línies d’actuació serà la creació d’una agenda política comuna com a estratègia que permeta la realització d’una xarxa internacional permanent entre les participants

Per a arribar als diferents objectius s’estan realitzant des de l’inici del projecte diferents activitats com, entre altres, processos de formació política mitjançant tallers i capacitacions; assistència tècnica i acompanyament al funcionament orgànic i de gestió d’organitzacions socials de dones; esdeveniments per a l’elaboració de propostes per a l’agenda política de dones amb la participació de dones líders d’organitzacions socials i representants polítiques; i l’actual Encontre Internacional de Dones en Acció Política, amb representats polítiques de Bolívia, L’Equador, El Salvador i la Comunitat Valenciana. També, aquest projecte -a causa del context pandèmic- ha comptat amb sensibilització i informació cap a les dones davant la prevenció i mitigació de la COVID-19, així com s’editarà i es publicarà l’agenda política consensuada a l’Encontre Internacional. Per altra banda, dones líders polítiques de Bolívia i autoritats de l’ONGD Centro Juana Azurduy realitzaran una passantia a la Comunitat Valenciana per enfortir la xarxa internacional de dones i compartir experiències en clau local de consecució de la igualtat entre dones i homes i de lluita contra la violència de gènere.

Encontre Internacional de Dones en Acció Política: un espai comú davant reptes globals

Durant aquests dies, a Sucre (Bolívia), una delegació del Fons Valencià per la Solidaritat formada per Mentxu Balaguer, Diputada de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Diputació de València i Tinent d’Alcaldessa de Corbera; Rosa Martínez, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Tinent d’Alcaldessa de L’Alcúdia; Carolina Mengual, Diputada Provincial i Alcaldessa de Ràfol de Salem; Belén Bernat, Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Picassent; Silvia Escrivà, Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Polinyà del Xúquer; Álvaro Escorihuela, President del Fons i Regidor de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Vila-real; Esteve Ordiñana, Gerent del Fons; i Natxo Peñarrocha, Tècnic del Fons, estan participant en l’Encontre Internacional de Dones en Acció Política.

En aquesta trobada, la delegació del Fons, junt amb la resta de dones dels països del Sud, està participant en diferents conferències, tallers i debats per a consensuar l’agenda política i feminista comú amb la que es permeta crear una xarxa internacional permanent entre les participants de Bolívia, L’Equador, El Salvador i la Comunitat Valenciana, la qual serà un espai de treball conjunt per la igualtat entre dones i homes i contra la violència de gènere, així com un marc fixe per a compartir experiències i coneixements municipalistes. Per altra banda, la delegació valenciana també està mantenint reunions de treball amb la direcció del Centro Juana Azurduy, amb el Consell Municipal de Sucre, amb el Tribunal Electoral Departamental i amb el Comité Impulsor de l’Agenda Política de Chuquisaca per tal de fer seguiment dels avanços de la participació de les dones en la política i en l’àmbit social, per a absorbir i aportar idees en pro de la igualtat, i per avaluar el nivell d’incidència política i social del projecte. A més, les regidores de la Comunitat Valenciana participaran a Bolívia en diferents mobilitzacions al voltant del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere.

Més projectes del Fons per la igualtat i la participació a Bolívia

El projecte “Creant cercles d’aprenentatge amb dones líders des de l’apoderament de representants polítiques” no és l’únic que està executant el Fons Valencià per la Solidaritat per a impulsar la igualtat de gènere i la participació a Bolívia.

Al municipi de San José de Chiquitos, a la regió boliviana de la Chiquitania, el Fons Valencià, amb el cofinançament de l’Àrea de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Diputació de València i amb la col·laboració de l’ONGD Centro para la Participación y el Desarrollo Humano Sostenible (CEPAD), ha desenvolupat el projecte “Impulsant polítiques de gènere en el municipi de San José de Chiquitos”. Aquest projecte, el qual té com a beneficiàries directes a les 8.299 dones del municipi, ha generat avanços en la construcció de la igualtat i l’equitat de gènere en el territori. En concret s’ha enfortit la Direcció Municipal de Gènere, s’ha millorat la salut sexual i reproductiva de les dones locals, s’ha contribuït a l’autonomia econòmica de les dones i s’han impulsat la sensibilització social i el suport en l’atenció a les dones que sofreixen qualsevol classe de violència de gènere.

Per altra banda, al Departament de Santa Cruz, i des de fa alguns anys, el Fons està col·laborant junt amb l’ONGD Proceso Servicios Educativos en la consolidació i enfortiment dels moviments juvenils de 6 municipis (San Ignacio de Velasco, San Miguel de Velasco, San José de Chiquitos, Roboré, Urubuchá i Ascensión de Guarayos), els quals s’han reforçat i s’han assumit com a agents del canvi mitjançant la incidència política en l’àmbit local, departamental, nacional i internacional. Amb les diferents edicions d’aquest projecte s’han beneficiat directament més de 1.000 joves, i indirectament tota la població juvenil dels municipis.

Els resultats d’aquests dos projectes han estat supervisats per part de la delegació del Fons, en concret per Mentxu Balaguer, Diputada de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Diputació de València i Tinent d’Alcaldessa de Corbera; Álvaro Escorihuela, President del Fons i Regidor de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Vila-real; i Esteve Ordiñana, Gerent del Fons.