Compromís reclama a Alzira la gestió de les Rodalies per la Generalitat

0
196
La diputada Graciela Ferrer amb el regidor de Medi Ambient Pep Carreres hui a Alzira

Compromís presenta a Alzira la campanya On està el meu tren?

La ciutadania pot conéixer l’estat de les nostres rodalies a la pàgina web trencancelado.com

Les diputades de les Corts Valencianes Nathalie Torres i Graciela Ferrer han visitat Alzira per a presentar en roda de premsa la campanya On està el meu tren?, per a mostrar la realitat als usuaris, i sobretot, per a donar a conéixer les propostes per a la millora d’aquest servei, que és essencial per a la mobilitat de la ciutadania valenciana i alzirenya. Han estat acompanyades pel regidor de Medi Ambient d’Alzira, Pep Carreres i per Israel Pérez, membre de l’Executiva local de Compromís Alzira.

Israel Pérez ha començat explicant que les rodalies valencians són els que tenen el pitjor servei de tot l’Estat espanyol, els que més es cancel·len, els que més retards tenen. Açò afecta cada dia a centenars de persones treballadores i, a més, moltes vegades, sense explicacions per part de Renfe. Per això des de Compromís Alzira estem eixint al carrer per a denunciar aquesta situació insostenible i també proposar possibles solucions. Pérez també ha insistit que el col·lectiu jove és un dels més afectats per ser vulnerable econòmicament parlant. Per aquesta raó ha proposat que el títol Renfe Jove s’aplique fins als 30 anys inclosos, en compte de fins als 25 actuals. Per últim, ha manifestat que al Govern central s’han anat alternant diversos partits polítics i cap d’ells ha solucionat la papereta. Amb Joan Baldoví al Congrés hem aconseguit fins a 11.500.000 € per a les Rodalies als PGE del 2022.

Pèrdua de 12 milions d’usuaris

La diputada Nathalie Torres ha iniciat la seua intervenció posant de manifest que “no fem la roda de premsa a l’estació d’Alzira perquè Renfe, Adif i el Ministeri de Transports han vetat que es puga fer aquesta campanya ni ubicar els espais publicitaris que des de Compromís tenim contractats a les estacions de tot el territori”. Ha continuat dient que les rodalies valencians tenen prop de 19 milions d’usuaris anuals. No obstant això, la inversió efectiva per part de l’Estat en l’última dècada ha estat de 300.000 €. Un percentatge ínfim donat que estaven pressupostats 3.400 milions d’euros. Això no suposa ni un cèntim per usuari d’inversió que ha invertit el govern d’Espanya en els nostres rodalies. Aquests anys d’abandonament de la xarxa de rodalia contrasten amb la forta inversió que hi ha hagut en AVE. La inversió en el corredor d’AVE des de Madrid fins a València i Alacant ha sigut fins ara de 10.400 milions d’euros, que dividits entre els usuaris d’AVE des de l’inici del servei, ix a 98 € per usuari d’AVE. Amb les últimes dades en la mà, el servei de Rodalies acumula anualment més de 7.300 cancel·lacions, és a dir, trens programats que mai arriben a eixir, i vora un 11% de retards, és a dir, que 1 de cada 10 trens que circulen arriben tard a la seua destinació. Aixó ha suposat una pèrdua de 12 milions d’usuaris anuals en els últims 10 anys a les rodalies de València, Castelló i Alacant.

Torres ha finalitzat la seua intervenció indicant el perquè del llançament d’aquesta campanya: “per a mostrar la realitat als usuaris, i sobretot, per a donar a conéixer la nostra proposta. Perquè volem una xarxa de Rodalies digna, verda, fiable, ecològica, i vertebradora, que connecte les nostres comarques. Volem un transport públic unificat, interconnectat, amb un abonament únic per a la ciutadania, i per això, perquè sabem com fer i perquè volem fer-ho, li demanem al Govern d’Espanya les competències en Rodalies, per a planificar el servei pensant en la ciutadania d’ací, en els valencians i valencianes”.

C2 una línia molt saturada

La diputada Graciela Ferrer ha parlat de l’estat del servei de la línia que passa per Alzira, la C2 (Moixent-València). És una línia molt saturada de passatgers, segons informa la mateixa Adif i falten freqüències. Ha passat d’un 0,15% de cancel·lacions en 2015, a 1,41% en 2019 (últim any amb dades). És a dir, que les cancel·lacions s’han multiplicat per 10, només en els darrers quatre anys. Pel que fa als retards, s’ha passat d’un 3,63% de trens que circulen amb retard en 2015, a un 9,08% que ho van fer en 2019. Això vol dir que 1 de cada 10 trens de rodalia de Moixent-València van amb retard. Les conseqüències són: Molts usuaris del tren opten per agafar el cotxe com a mitjà de transport generant més trànsit, com que la via entre Xàtiva i l’Alcúdia de Crespins està sense duplicar impedeix l’augment de freqüències i reduir el temps de viatge. També hi ha estacions que encara estan sense adaptar a mobilitat reduïda i només arriba fins a Gandia, deixant la resta de municipis fins a Dénia sense servei de tren. Es tracta de regió europea amb més població sense connexió ferroviària.

Ferrer ha finalitzat dient que: “Des de Compromís, a més d’exigir que es facen les actuacions necessàries per acabar amb les cancel·lacions i retards excessius, proposem una dignificació de la línia C2, que passe per un augment de les freqüències, i especialment en caps de setmana i festius i també per una dignificació de la infraestructura, que passe per un estudi per duplicar la via en el tram Xàtiva-l’Alcúdia. Que les rodalies vertebren la Ribera Alta és una solució a la reducció de la massificació de la A-7 i de la CV-50 que veurien reduïdes el seu trànsit així com una solució per a lluitar contra el canvi climàtic fent-ho amb un servei públic de transport col·lectiu, ràpid, fiable, sostenible, econòmic per a l’usuari i beneficiós per al planeta. En definitiva, pretenem millorar el dia a dia de la gent i, per això, volem una gestió més pròxima a la ciutadania”.

La roda de premsa ha finalitzat recordant que el dilluns, 29 de novembre, Compromís Alzira organitza una taula redona per a tractar tots aquests temes on participaran el Doctor en Economia, Vicent Torres; Joana Oliver, membre de la Plataforma Indignats amb Renfe; Juan Ramón Ferrandis, coordinador de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril- CGT i Rafa Villalva, coordinador de la Plataforma Usuàries del Tren València. Serà a les 19.30 a l’auditori de la Casa de la Cultura.