La Ribera reivindica el seu producte local en un esdeveniment a Algemesí

0
104

La Ribera reivindica el seu producte local en un esdeveniment ple de sabor

  • Exposició de productors, xarrada del xef Kiko Moyà, demostració de cuina i masterclass de cocteleria de la mà d’Ivan Talens. 
  • El Consorci de La Ribera va presentar el seu catàleg de producte km0 i el video promocional de turisme gastronòmic. 
Video promocional turisme gastronòmic La Ribera

El Casino Lliberal d’Algemesí va ser l’escenari triat pel Consorci de la Ribera per a celebrar la seua primera trobada entre productors, cuiners, restauradors, tècnics de turisme i representants de les institucions. Un esdeveniment que s’emmarca dins de Gastro Ribera, mes dedicat a la rica gastronomia d’aquesta comarca que pot presumir de qualitat i varietat de productes km0.

La inauguració de l’acte va ser a càrrec del president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelàez, el director de València Turisme (Diputació de València), Xavi Pascual i el regidor de Turisme i Urbanisme d’Algemesí, Edgar Bresó.

La trobada va comptar amb una exposició de productors de la Ribera de Xúquer, que van exhibir des de cítrics tradicionals a més pintorescos, com l’anomenada “mà de Buda”, mel i salses, arròs, formatges i embotits, ginebres i cervesa artesana, i per descomptat kakis, en la seua versió fresca i assecada a mà, coneguda com hoshigaki. Ingredients autòctons que formen part del catàleg de producte km0 elaborat pel Consorci de la Ribera en 2020, i que també es va presentar anit juntament amb el vídeo promocional de turisme gastronòmic de la comarca.

Després, sobre l’escenari, turisme gastronòmic, territori, producte i alta cuina van ser els temes principals d’una trobada entre Kiko Moyà, xef del restaurant L’Escaleta de Cocentaina, que compta amb dues estreles Michelin i tres sols Repsol i la regidora de Turisme de Benicarló, Isabel Cardona; moderada per la periodista gastronòmica Paula Pons.

“La gastronomia és un catalitzador del paisatge i les tradicions, les porta a un plat de la forma més experiencial que pot tenir un client”, assegurava el xef de L’Escaleta, qui també va reivindicar la figura del productor perquè encara que el producte és el protagonista no podria existir sense el productor, sense la forma en la qual es cultiva, sense l’esforç que hi ha darrere. Aqueixa tasca de conscienciació que comença en l’educació dels xavals a les escoles, que vagen al camp a veure com es cultiven els productes. Quan es trenca aqueixa generació i es deixa d’anar al camp és quan ens allunyem d’aquests productes», assenyalava Moyà.

“El turisme gastronòmic és un turisme en alça que revaloritza el territori i premia l’autenticitat dels productes, la sostenibilitat i l’esforç”, assenyalava, Isabel Cardona, regidora de Turisme de Benicarló, localitat que ha desenvolupat un pla director de turisme gastronòmic i està duent a terme una estratègia en aquesta línia. “És fonamental que la gent valore els productes que tenim a casa, el valor que el camp no s’abandone, perquè és una gran font de riquesa”, assenyalava la regidora.

Provar un Ribera Mule
Per a posar fi a la trobada amb el millor sabor, el barman Iván Talens, premi nacional de cocteleria, va crear en directe un còctel amb ingredients de la Ribera de Xúquer al qual va anomenar Ribera Mule. Elaborat amb ginebra, licor de kaki, suc de taronja, suc de llima, sirope d’aranja, aigua de flor del taronger i Ginger Beer perquè, tal com va assegurar el cocteler, “sóc un defensor del valor gastronòmic que té la cocteleria i d’aplicar la despesa valenciana a aquesta”-

Showcooking del arròs sec d’Algemesí
Al mateix temps que se succeïa l’acció en l’escenari, l’Associació de Restaurants i Bars d’Algemesí (ARBAL) va oferir una demostració de la nova recepta de la localitat, el “arròs sec d’Algemesí”. Ideat per a la primera edició del Concurs de Gastronomia Local d’Algemesí que se celebra diumenge que ve, compte entre els seus ingredients amb arròs, anguila i carabassa, i va ser executat a la perfecció pels alumnes del col·legi San José de Calasanz d’Algemesí.

Ampliació descomptes Gastro Ribera
També en el marc de Gastro Ribera, sis dels millors restaurants d’Algemesí ofereixen menús elaborats amb ingredients de proximitat com l’arròs, la taronja, el kaki, la mel de taronger, o les verdures de l’horta, que són sense dubte els millors ambaixadors d’aquest mes culinari.

Per a incentivar el consum dels menús Gastro Ribera, el Consorci de la Ribera ha creat un descompte per valor de 10 euros per menú per a les primeres 200 persones a reservar a través de la plataforma de Servientradas.com. i amplia el termini de compra i consum dels menús fins al dia 12 de desembre.

Per a poder beneficiar-se del descompte, només cal realitzar la reserva directament en el restaurant triat i després adquirir el bo del menú a través de servientradas.

Gastro Ribera és un mes gastronòmic organitzat pel Consorci de la Ribera, la Mancomunitat de la Ribera Baixa i la Mancomunitat de la Ribera Alta, amb el suport de València Turisme (Diputació de València)L’Exquisit Mediterrani.