Alzira tanca les comportes del canal durant 3 hores per l’elevat cabal del Casella

0
1521

L’Ajuntament d’Alzira ha tancat esta matinada les comportes del canal de les Basses durant més de 3 hores en arribar el cabal del barranc del Casella als 2,80 metres d’alçària al pas de les aigües pel pont de Xàtiva.

El Casella baixava al voltant de la 1:45 h de gom a gom en sumar l’elevat cabal del barranc de l’Estret, arribant a una alçària de 2,80 metres en el pont de Xàtiva quan s’han tingut que tancar les comportes del canal per evitar la inundació del barri de les Basses davant les fortes pluges caigudes sobre Alzira i sobre tot a La Barraca d’Aigües Vives, la Murta i la Casella. En el cas de La Barraca s’han acumulat més de 200 l/m2 en tres dies, entre 170 i 180 l/m2 a la Murta i la Casella i 92 l/m2 en el cas de l’estació meteorològica ubicada a l’Alquenència.

Les comportes s’han tornat a obrir als voltant de les 5 de la matinada quan el cabal del Casella havia baixat el seu nivell de forma considerable en remetre les pluges.

El canal i les obres del Fosc «han funcionat»

També s’han lliurat d’una possible inundació les barriades de l’Alquenència, Nova Alzira i Venècia en «funcionar les obres realitzades al barranc Fosc» segons l’alcalde d’Alzira Diego Gómez i el regidor de Serveis Públics, Fernando Pascual. El clavegueram s’ha lliurat de la terra arenosa i de les branques i canyes que arroseguen els Fosc i l’Estrella, davant l’arener i la reixa instal.lada.

Gómez i Pascual consideren, a més, que l’aigua emmagatzemada pel canal «hauria inundat la barriada de les Basses». Actualment es troba «prou avançada» l’expropiació dels terrenys per construir la segona fase del Canal que recollirà les aigües que baixen pels barrancs Estrella, Fosc, Gracia Maria i Arena. Segons la primera autoritat local «les obres començaran durant el primer trimestre de 2022».

L’Ajuntament presiona a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i al Govern central perquè amplie el més prompte possible el llit del Casella i l’ampliació del pont de Xàtiva per tal de garantir l’ausència d’inundacions en els barris més baixos de la ciutat.

Riberaexpress