Paco Clari enceta hui el tercer i «últim» mandat en Alzicoop

0
220

L’actual president de la Cooperativa Hortofrutícola d’Alzira -ALZICOOP-, Paco Clari, serà reelegit hui durant quatre anys més en ser l’únic candidat a les eleccions que renoven la presidència i el 50% dels consellers.

«Porte 8 anys de president i ja son molts però cap soci ha donat un pas avant, a la cooperativa l’interesa la renovació de la junta que aporte noves idees i savia nova», declara Clari a Riberaexpress encara que dels 12 consellers que s’elegixen hui sols hi ha una novetat, Vicent Rosell, que omplirà la vacant que va deixar Fernando España.

Té molt clar que la seua tercera presidència «serà la última, d’açí quatre anys tindrà que fer-se càrrec algú», assegura donat que portarà 12 anys seguits dirigint la cooperativa agrícola alzirenya.

Consolidar la cooperativa i millorar les liquidacions

Els seus últims objectius fins el 2025 seran «consolidar la cooperativa i millorar les liquidacions dels socis, nio puc fer molt més perquè pujar els preus de les taronges i dels caquis no està en les meues mans».

Clari lamenta que «no hi haja un relleu generacional en l’agricultura local, la gent jove busca una estabilitat, vacances i un sou digne que no troba en esta professió«. I per tant «continuen abandonant-se cada vegada més les parcel.les que ja suposen el 30% del total cultivades al nostre terme». L’abandonament és més abundant en aquelles partides que es reguen amb aigües soterrànies donat que «el preu de l’aigua s’eleva a 35 cèntims per metre cúbic».

Plançons a preu de cost per renovar els arbres vells

Alzicoop lluita contra este abandonament facilitant als socis 5 plançons a preu de cost per fanecada «per tal de renovar els arbres vells que fan calibres baixos i de millorar la qualitat de la fruta».

La cooperativa ha renovat durant els últims anys la maquinària i augmentat els llocs de treball, en plena campanya, hi han, segons Clari, «entre 400 i 500 treballadors». El president ressalta capacitat del nou magatzem de caquis que en este segona campanya «es troba a ple rendiment comercialitzant una producció de 100.000 quilos diaris de caquis que fins ara estan tenint una demanda acceptable».

L’únic candidat a dirigir esta important cooperativa de la comarca considera que un dels principals problemes que patix la citricultura valenciana «és els baixos preus» i fica com exemple que l’arroba de clemenules es pagava fa 50 anys «entre 500 i 600 pesetes, mentre hui el seu pres està entre 2 i 2,50 euros i en canvi els costos han pujat una barbaritat». Altre és la competència de les taronges de Sud-àfrica així com les procedents d’Egipte i del Marroc. «En els línials de supermercats i grans superfícies encara abunden els cítrics sudafricans que poden exportar fins el 30 de novembre, saturant el mercat i paralitzant la venda de les nostres navelines».

Paco Clari té ben clar que «es tracta d’un problema polític» i lamenta que «a l’agircultor valencià no li haja reportat cap benefici estar en la Unió Europea». A més critica a les grans superfície que «regalen quasi les taronges, fet que perjudica notablement als productors».

Riberaexpress