Carcaixent convoca un concurs d’idees per a remodelar el carrer Julià Ribera

0
198
  • Està prevista la reurbanització integral, actuant tant en superfície com a les instal·lacions del seu subsòl

L’Ajuntament de Carcaixent ha convocat un concurs d’idees per dur a terme la renovació d’un dels recorreguts urbans més representatius del poble: l’eix Julià Ribera-Sant Francesc d’Assís. Este espai urbà presenta un gran valor representatiu per la seua ubicació, centralitat i connectivitat entre els espais públics carcaixentins més representatius, el Passeig i la Plaça Major.

L’objecte del concurs d’idees és la selecció del projecte tècnic de major qualitat que contemple la reurbanització en superfície, en coordinació amb els treballs previstos al subsòl, de l’eix Julià Ribera – Sant Francesc d’Assís, assegurant i preservant les qualitats històriques i arquitectòniques de l’espai urbà. Alhora es generarà un espai públic inclusiu, sostenible, segur i accessible per a totes les persones i formes de mobilitat, posant en valor el pes comercial, cultural i festiu que arreplega i caracteritza tot el recorregut.

L’Ajuntament ja ha publicat les bases del concurs les quals van ser enviades al Col·legi Oficial d’Arquitectes de València i altres entitats relacionades per tal de fer difusió entre les i els professionals.

Participació ciutadana

Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, el jurat del concurs seleccionarà cinc propostes valorades que participaran en la següent fase, atenent als criteris de valoració establerts en les bases, que són els de sostenibilitat, adeqüació a l’entorn arquitectònic, mobilitat, accessibilitat universal i participació social. Les propostes seleccionades en la primera fase s’exposaran perquè puguen ser valorades críticament per la ciutadania, que podrà fer aportacions i suggeriments, així com manifestar les seues preferències i opinions respecte de cadascuna d’elles. Amb la informació de la consulta ciutadana, que es realitzarà al voltant de les festes nadalenques, els equips seleccionats en la primera fase hauran de reelaborar les seues propostes i desenvolupar-les amb major detall amb la finalitat de presentar un document a nivell d’avantprojecte.

A l’acabament de la segona fase, la proposta que millor s’ajuste, a judici del comité d’experts i de la valoració ciutadana, als requeriments establerts en les bases així com als plecs tècnics, resultarà la guanyadora del concurs, el premi del qual serà l’adjudicació del contracte per la redacció del projecte d’intervenció. Les quatre propostes finalistes restants rebran un premi de 2.000 euros. El jurat del concurs estarà format, entre altres membres, per quatre persones amb perfil tècnic qualificat, provinents de l’administració pública i de la docència universitària.

L’àmbit de la proposta s’estén més enllà de l’eix de Julià Ribera i Sant Francesc d’Assís, arreplegant espais adjacents com son la Plaça del Convent, el carrer Creu i un tram de Comandant Hernández i Plaça Major comprés entre el carrer Caporal Lloret i el Palau de la Marquesa, amb l’objectiu de donar continuïtat i accessibilitat als espais centrals de la ciutat. El projecte, a executar per fases, necessitarà dotar de coherència i continuïtat tots els espais públics de l’entorn.

Lluís Candel, regidor de Territori, ha remarcat la importància que té este projecte per a la ciutat, «es tracta d’un dels carrers que defineixen la identitat pròpia de Carcaixent. Un carrer que es va adoquinar fa 100 anys i que des d’aleshores, s’ha conservat pràcticament intacte a nivell patrimonial. Però el pas del temps, la degradació de les instal·lacions subterrànies i el pas intens de trànsit, han deformat la seua superfície adoquinada fins al que trobem hui en dia. Amb este concurs d’idees busquem la millor sol·lució possible, que puga satisfer les exigències que el poble de Carcaixent demanda. Amb esta figura de contractació, el concurs d’idees, volem garantir un espai públic de qualitat, accessible i respectuós amb el patrimoni construït i social de Carcaixent. Esperem que la futura actuació siga motiu d’orgull per a la ciutadania, que reiteradament exigeix amb raó que dignifiquem aquest entorn», ha explicat.