Alzira reviu la ruta cultural Jaume I amb la visita d’una delegació de Montpeller

0
149

Alzira reviu la ruta cultural de Jaume I amb la visita d’una delegació de representants d’associacions de la regió de Montpeller

  • Una vintena de persones procedents del districte francés de l’Erau recorren els llocs lligats al monarca a Alzira
  • El 2022 es comunicarà al Consell d’Europa quines institucions s’adherixen al projecte Ruta de Jaume I

 

Una vintena de persones procedents del districte francés de l’Erau, on es troben Montpeller, ciutat de naixement de Jaume I, i Castellnou, han recorregut este matí els llocs vinculats amb el rei en Jaume a Alzira. Este viatge ha estat organitzat per l’Associació Empresarial Valenciana d’Agències de Viatges (Aevav) amb l’objectiu de promocionar els indrets de la Comunitat Valenciana relacionats amb la vida del monarca valencià, dins d’un projecte d’itinerari cultural europeu sobre la figura del rei en Jaume i la Corona d’Aragó.

 

Les muralles, les restes de l’església de Santa Maria i de la Casa Reial, el Museu Municipal d’Alzira i l’Ajuntament són alguns dels llocs elegits, així com el Monestir de Santa Maria de la Murta. La comitiva arriba a Alzira des de Xàtiva, una altra ciutat vinculada a la vida del rei en Jaume, i està integrada per persones lligades a diverses associacions culturals i institucions, com ara la Casa d’Espanya de Montpeller.

 

Les agències de viatges de València i de les Illes Balears impulsen este itinerari cultural d’àmbit europeu per a promocionar els llocs vinculats a la figura de Jaume I i han constituït una associació cultural amb este objectiu. El pròxim any 2022 està previst que es determine quines institucions s’adherixen al projecte de l’itinerari cultural per a posar-ho en coneixement del Consell d’Europa i poder avançar en la creació de la Ruta de Jaume I, explica José María Villagrasa, coordinador del projecte Rutes Jaume I. La delegació que ha recorregut Alzira ha estat acompanyada pel president d’Aevav, Miguel Jiménez, per Jorge Ferrer, representant de l’associació cultural, i pel mateix José María Villagrasa.

 

Les petjades de Jaume I a Alzira en són moltes, a més dels edificis i runes vinculats al monarca, la ciutat custodia una sèrie de documents relatius al seu regnat. Al municipi hi ha les restes del temple de Santa Maria, probablement la primera església alzirenya de culte cristià, els vestigis del temple de Sant Agustí, l’antiga església conventual o la Pileta del Martiri dels Sants Patrons, que rememora la presència del monarca. D’altra banda, el Retaule de Sant Silvestre de l’artista Vicente Requena es troba a la casa consistorial.

 

Centre Bibliogràfic de Jaume I

A més a més, a l’Arxiu Municipal d’Alzira s’ha creat el Centre Bibliogràfic Jaume I, un punt de referència per a investigadors, després que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) dipositara el 2016 els primers volums que se sumen al fons propi, entre els quals figuren quatre pergamins amb la rúbrica original del monarca o una joia com l’Aureum Opus, un còdex miniat de finals del segle xiv que recull els privilegis concedits tant a Alzira com a l’antic Regne de València per Jaume I i els seus successors i que conté una de les representacions més antigues del monarca.

 

En les seues prestatgeries hi ha textos bàsics sobre el monarca i el seu temps, com ara edicions facsímils del Llibre del Repartiment, del Llibre dels Furs, del Llibre de Privilegis, del Consolat de Mar, la Crònica de Ramon Muntaner, textos de l’època jaumina transcrits per especialistes dins la col·lecció «Fonts Històriques Valencianes» de la Universitat de València, que compta amb el suport de l’AVL, entre d’altres. De fet, l’Arxiu Municipal d’Alzira és dels pocs existents a la Comunitat Valenciana que compta amb documents del segle xiii i xiv, a més de quatre pergamins de la Cancelleria Reial, entre ells l’Aureum Opus Privilegiorum Regni Valentie. Altres documents del segle xiii recullen distints decrets de Jaume I per als habitants de l’Illa del Xúquer.

 

L’alcalde demana a l’AVL recuperar les Jornades de Jaume I

Cal recordar que l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, va visitar este mateix mes l’AVL amb l’arxiver d’Alzira, Aurelià Lairón, i entre altres coses va sol·licitar recuperar les Jornades de Jaume I, que van començar a Alzira amb la primera edició l’any 2017 i van celebrar la seua segona edició a Vila-real el 2018. La previsió seria que tingueren lloc el mes de desembre de 2022.