Alzira, volcà cultural-esportiu en 2022

0
447
Maria Belda durant una actuació en el últim festival d’Art al Carrer

El 2022 serà un any màgic per a l’antiga Illa del Xúquer en celebrar tres events de gran calat cultural, esportiu i social com els centenaris del Gran Teatre i de la UD Alzira i en ser elegida Capital Cultural Valenciana per al pròxim any

 

Un dels events referencials de la capital de la comarca son els Premis Literaris Ciutat d’Alzira que es lliuraran esta nit davant mig miler de persones i que aglutinen a representants del món cultural, polític i social de primer ordre de tota la Comunitat Valenciana.

Estos guardons «son un gran fons d’atenció i també de repercusió«, significa el regidor de Cultura, Alfred Aranda, que ressalta també el tradicional Festival Spanish Brass i Art al Carrer «que mouen molta gent». Aranda indica que «l’oferta cultural de l’Ajuntament d’Alzira al llarg de l’any és enorme» i que després de la pandèmia té previst «consolidar tota l’oferta» que es fa tant al Gran Teatre, com a la Casa de la Cultura, a la Biblioteca Municipal i al carrer, potenciant activitats familiars com el Nanofest i Somriu als Parcs, entre altres.

La rehabilitació del Gran Teatre coincidint amb el seu centenari, ha revitalitzat este emblemàtic coliseu cultural alzireny, en registrar, en pocs dies, entrades de gom a gom, com en l’acte inaugural, els dos concerts musicals celebrats i les exaltacions de les falleres majors.

Durant ese trimestre «està completa fins el 3 de gener» destacant la pròxima Gala de l’Esport i les actuacions de la Societat Musical Alzira per celebrar la festivitat de Santa Cecília. I a més Aranda afegix «el ritme frenètic amb nombroses exposicions i activitats culturals de la Casa de la Cultura i de la Biblioteca Municipal».

Aplecs i trobades

El responsable municipal de Cultura estudia la possibilitat d’organitzar un festival intercultural «amb una Alzira cau de cultures per donar veu i difrondre les distintes arts de diferents països i cultures». A més treballa en la realitzación de distintes trobades, com aplecs de bandes de música, de dolçainers i tabaleters, muixerangues i danses valencianes. L’asignació de la conselleria de Cultura d’una subvenció de 150.000 euros per ser capital cultural i la partida que consignarà el govern local en els pressupostos de 2022 «ajudaran» a que els alzirenys gaudisquen el pròxim any d’una volcànica programació com mai s’ha vist en la ciutat gastronòmica que potencia, a nivel nacional, l’espardenyà amb el concurs del pròxim diumenge i l’autòctona reganyà.

També ha previst enllestir un gran mural que lluirà el Palau Municipal d’Esports «amb el nom d’Alzira» en la part recaixent a la carretera CV-50 «perquè siga visible per a tots els que es dirigisquen cap a la nostra ciutat».

D’altra banda l’alcalde, Diego Gómez, anuncià recentment «tot el suport municipal per unir la capitalitat cultural amb les celebracions del centenari de la UD Alzira en un any molt important per a la nostra ciutat». Una comissió presidida per Xavier Ferri prepara una ampla i variada programació esportiva-cultural en complir la UD 100 anys en novembre de 2022.

Riberaexpress