Alzira ultima el Pla d’Actuació Municipal enfront el risc d’inundacions

0
168
L’alcalde Diego Gómez ha inaugurat hui les jornades

Els tècnics d’Alzira expliquen les actuacions per a gestionar les alertes hidrològiques i garantir la protecció de la població enfront de les inundacions

  • L’Ajuntament ultima el Pla d’Actuació Municipal enfront el Risc d’Inundacions, que s’aprovarà en breu
  • Les III Jornades de l’Aigua continuen demà amb més ponències sobre la gestió de subministrament i xarxes

 

L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha obert les III Jornades de l’Aigua, que se celebren hui i demà a l’auditori de la Casa de la Cultura. En el seu parlament de benvinguda, Gómez ha volgut destacar que l’aigua és un recurs de vida i que és la «carta reina» amb la qual comptem per al present i per al futur. A les jornades, explica Gómez, es parlarà de canvi climàtic, d’estalvi energètic, de resiliència, del control de residus, d’abocaments, termes que són ja quotidians i formen part del dia a dia de les persones, perquè «la gent comença a tindre consciència ecològica i mediambiental, i açò és una ajuda per a fer un món més sostenible. Són conceptes i terminologies de present, però també de futur».

 

Elías Colom, director de màrqueting de Global Omnium, entitat organitzadora de les jornades, juntament amb l’Ajuntament d’Alzira i Tus Noticias de la Ribera, ha continuat amb el símil de l’aigua com a font de vida i ha dit que a estes jornades es parlarà «de les artèries, de l’aigua que discorre per les canalitzacions de subministrament, de les entranyes, la xarxa de sanejament i de l’aigua quan arriba al medi natural, que procurem que ho faça amb qualitat suficient perquè siga bona per a la natura i puga garantir el manteniment de la vida».

 

La Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural Medi Ambient, Mireia Mollà, no ha pogut assistir a la inauguració de les jornades, perquè està present a la Cimera del Clima a Glasgow. En el seu lloc ha participat la secretària autonòmica, Paula Tuzón, que ha fet referència a la cimera de Glasgow, on «un dels eixos principals és precisament la relació que té l’ésser humà amb els recursos naturals, i com això deriva en una major protecció de nosaltres mateixos i de la natura, i ens fa més resilients de cara a situacions d’estrés, com és el canvi climàtic i, per a això, el recurs d’aigua és fonamental».

Quatre episodis de grans pluges

Els tècnics de l’Ajuntament d’Alzira han protagonitzat la primera part de les jornades. En primer lloc, el tècnic de Medi Ambient, Sergi Abril, ha parlat sobre el Pla d’Actuació Municipal enfront el Risc d’Inundacions d’Alzira, PAMRI, un document en fase de preparació i que està previst que s’aprove entre desembre de 2021 i gener de 2022 i que permet organitzar la resposta municipal davant de situacions d’alerta per inundacions. Abril ha incidit en la major periodicitat dels episodis d’inundacions: «A Alzira hi ha dos grans factors a tindre en compte. L’escenari de canvi climàtic ha augmentat la incidència de les alertes: entre 2018 i 2020 hem viscut quatre episodis de grans pluges; fins ara, no eren tan freqüents, amb molta afectació a habitatges i a gran part del terme; el sud-est està molt afectat, i és que el nucli urbà s’ha desenvolupat en zones d’elevada inundabilitat». Ha recordat que, d’acord amb la normativa, la protecció civil és un servei públic i els ajuntaments tenen l’obligació de garantir-la.

En este sentit, el PAMRI ajudarà a garantir la protecció de la població d’Alzira enfront dels futurs episodis d’alerta hidrològica. El document té en compte tots els factors que afecten Alzira i que fan que «tot el terme es veu compromés per risc d’inundació: horta i nucli urbà». A més a més, el Pla Municipal preveu la creació de l’estructura i organització dels recursos i efectius i permetrà constituir un Centre de Coordinació d’Emergències Municipal. Tot plegat suposa «un document de referència perquè atorga autonomia, capacitat i eficiència al municipi per a poder gestionar i resoldre l’emergència, sent conscient de la capacitat de resposta front a la magnitud de la inundació», va concloure.