Un informe de la UPV veu necessari eixamplar el Casella i el pont de Xàtiva

0
219

L’alcalde d’Alzira demanarà ajuda a la Delegació de Govern i a la CHX per a ampliar el barranc de la Casella i poder així reduir el risc d’inundació

  • Un informe de la UPV veu necessari eixamplar el barranc i el pont de Xàtiva per a millorar la capacitat de desaigüe
  • Diego Gómez explicarà a regidors i veïns les mesures correctores apuntades pels experts de la universitat

 

L’Ajuntament d’Alzira sol·licitarà el suport i la implicació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i de la Delegació del Govern per a poder implementar les mesures recomanades pels experts de la Universitat Politècnica de València per a solucionar els problemes d’inundabilitat de la ciutat a causa de la escassa capacitat d’evacuació del barranc de la Casella.

 

L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, es va reunir ahir amb el catedràtic d’enginyeria hidràulica i medi ambient, Juan Marco, i l’enginyer de camins, canals i ports, Vicent Bellver, experts de la Universitat Politècnica de València, per a conéixer les primeres conclusions de l’estudi realitzat sobre els factors que ocasionen i propicien l’inundació de la ciutat en època d’intenses pluges.

L’Ajuntament va contractar la realització d’este estudi fa ara un any, just després de les inundacions viscudes a la ciutat a novembre de 2020, recorda Gómez, amb la intenció d’esbrinar en profunditat la situació i poder obtindre’n solucions: «Demanàrem informes i estudis en dos vessants; per un costat, la influència dels barrancs de la zona est, el barranc de les Estrelles, Fosc, Gràcia i Maria, el camí l’Arena, en la inundació en la ciutat, i per un altre costat, també la necessitat de la construcció i la viabilitat dels canals intersectors de la primera fase que ja està desenvolupada i de la segona fase, que començarà breument. Eixa era una primera vessant de l’estudi, i la segona era la necessitat d’obres hidràuliques sobretot en el barranc de la Casella».

Millorar el desaigüe del barranc de la Casella és clau

D’acord amb l’estudi realitzat, la solució del problema d’inundabilitat d’Alzira passa per millorar el desaigüe del barranc de la Casella: «la necessitat de l’ampliació del barranc de la Casella en la zona del Pont de Xàtiva és bàsica i és clau per a poder protegir la ciutat, sense eixa obra, possiblement, no tindrem solventada definitivament la inundabilitat de la ciutat per a les pròximes dècades», informa l’alcalde. D’altra banda, el treball realitzat pels experts de la UPV ha permés constatar el bon funcionament de les actuacions realitzades i previstes: «S’avala la construcció dels canals intersectors que, tant en la primera com en la segona fase, tenen un efecte positiu en la inundabilitat dels barrancs en la ciutat», afig.

Ampliar el barranc fins als 35 m

La solució a les inundacions, per tant, precisa d’una intervenció sobre el barranc de la Casella, una idea que no és nova, recorda l’alcalde, però que compta ara amb una major concreció d’acord amb el resultat dels estudis realitzats. «Els experts en el seu informe el que plantegen és que la solució al barranc de la Casella passa per una ampliació abans d’arribar al pont de Xàtiva, en la zona del que ara és el centre comercial de Vilella, l’esquelet que tenim allí», explica Diego Gómez. En este punt, caldria eixamplar el curs del barranc fins als 30 o 35 metres d’amplària «i, després, a partir del pont de Xàtiva, hi hauria que refer eixe pont i fer-lo molt més ample, i donar-li més caiguda al barranc; així com augmentar-ne l’amplària, que ara és de 14 m, a pràcticament fins a 20 metres fins a la confluència amb el barranc de Barxeta».

Més caiguda a l’eixida cap al riu i una redona

Caldria també, a partir d’eixe punt, «donar-li més caiguda a l’eixida cap al riu», apunta  l’alcalde. «Esta obra suposa, evidentment, que hauríem de parlar amb el departament de Carreteres per a eliminar l’accés de la CV-50 a la CV-41, que baixa per a entrar en el pont de Xàtiva en direcció a Carcaixent. S’hauria d’eliminar eixe ramal i construir una redona a l’altre costat, d’accés a la CV-41 en l’eixida per la CV-50».

 

L’alcalde considera que estes actuacions «caldria començar a dissenyar-les» i espera que la CHX li done «la consideració de màxima importància, i sobretot d’urgència, per a poder solventar les inundacions en la nostra ciutat».

 

Gómez compartirà pròximament les conclusions presentades pels tècnics amb representants de la resta dels partits polítics que formen la corporació municipal i amb portaveus del moviment veïnal d’Alzira. Així mateix, «farà valdre» l’informe per a demanar reunions a la Delegació del Govern i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i demanar-los ajuda per a executar les millores «perquè és una obra d’un calat important», assegura.