La UPV treballa en un nou insecticida de residu zero contra el cotonet

0
280

Un grup d’investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) treballa en el desenvolupament d’un nou producte fitosanitari de residu zero –sense restes de plaguicides en els fruits- per al control de diverses espècies de plagues de pseudococcidos, comunament denominats ‘cotonet’, en els cultius de cítrics i caquis.

El nou producte fitosanitari microencapsulat actuarà sobre les poblacions de formigues, ja que aquestes actuen com a protectores del ‘cotonet’ enfront dels seus depredadors naturals, segons la UPV.

En el projecte, denominat Necotdim, participen investigadors del Centre Valencià d’Estudis de Reg (CVER) i de l’Institut Universitari de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana (COMAV), està coordinat per Inesfly Corporation i finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació de la Generalitat Valenciana, i en ell treballen també l’IVIA, la cooperativa Coarval i el grup cooperatiu Intercoop.

El ‘cotonet’ és una de les plagues principals que afecten els camps de cítrics i caqui de la Comunitat Valenciana i genera unes pèrdues d’uns 120 milions d’euros, que s’estima pot suposar un 60 per cent més en la pròxima campanya, segons adverteix l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja).

A més, els pseudocóccidos poden arribar a danyar el 80% de la producció, la qual cosa els converteixen en una de les grans amenaces per a l’agricultura valenciana, que només en aquesta campanya ha generat perdudes d’entre 70.000 i 80.000 tones de caquis, afig AVA-Asaja.

«El control biològic és bastant complex i la reducció de l’ús de matèries actives que poden utilitzar-se està generant problemes als agricultors», assenyala l’investigador del Centre Valencià d’Estudis sobre el Reg de la UPV, Héctor Moreno.

Sota aquesta premissa naix Necotdim, que planteja una solució a aquesta problemàtica basant-se en el desenvolupament d’un producte de residu zero d’acord amb les línies de treball dels *ODS 2030 per al medi ambient, explica Moreno.

L’equip d’investigadors de la UPV, al llarg dels pròxims dos anys i mig, treballarà en el desenvolupament d’aquest insecticida, la seua avaluació en condicions controlades de laboratori, determinant l’afecció d’aquest sobre sòls i lixiviats; i finalment, analitzarà l’efecte del producte en condicions naturals de camp, determinant el comportament mediambiental i l’eficàcia de la seua aplicació.

Aquest estudi s’emmarca en el compliment del ODS 15: Vida dels ecosistemes terrestres, que pretén procurar d’ací a 2030 un món amb efecte neutre en la degradació del sòl.

La UPV treballarà així en la consecució d’un producte contra el ‘cotonet’ de residu zero en fruits, sòls i aigües, «evitant així la contaminació d’aquests recursos en les zones de cultiu», destaca Moreno.

EFE