La UD Alzira complix 99 anys / Aurelià Lairón

0
255

El 1922, concretament a mitjans d’agost d’aquell any, un grup de jóvens de la nostra localitat, aficionats a este deport va mamprendre la tasca d’habilitar, per a la pràctica del que amb els anys anavem a conèixer com «deporte rei», un camp en les immediacions de les cases del carrer del barri Santa Caterina. Poc dies després, concretament el dia 20 d’eixe mateix mes s’inaugurava eixe camp amb un partit que l’equip de la nostra ciutat va jugar contra el Manuel FC, convidat per a l’ocasió, reforçat amb alguns jugadors de Xàtiva. D’eixe fet va donar compte el diari Las Provincias del 23 d’agost.

Van guanyar els nostres per 4-2 i en eixe partit destacaren els jugadors Vidal, Garcés, Daries i el porter Verdú. L’1 d’octubre d’eixe mateix any es va constituir formalment la nova entitat que va presentar el seu Reglament davant el Govern Civil de la província el 2 de novembre. La nova societat va establir el seu domicili social a la Plaça d’Emili Castelar, l’actual Plaça Major, 26.

Els objectius de la nova entitat no eren altres que, cite textualment, «fomentar y propagar el deporte del Foot-ball y todos los deportes que ayuden al desarrollo físico de la juventud». Des de llavors han passat quasi deu dècades i l’esport rei s’ha consolidat a la nostra ciutat i aixó fins a l’extrem d’haver aconseguit militar moltíssimes temporades en la Tercera Divisió, algunes en la Segona B i fins i tot a conseguir l’ascéns, la temporada 1987-88 a la categoria de plata del futbol nacional.

Han passat molts anys, molts jugadors, entrenadors, presidents i directius, però sempre han sigut els jugadors i, sobretot, els aficionats els vertaders protagonistes d’un club que ens ha donat al llarg de la seua història moments de glòria i moltes satisfaccions. No vullc deixar passar l’ocassió sense citar uns quants noms. Són els noms de les persones que han presidit la nostra entitat al llarg dels anys:

Francisco Palau, Antonio Pastor Aracil, Bernardo Magraner Carrió, Enrique Garrigues Gregori, Manuel Pla Garrido, Luis Suñer Picó, Octavio Daries Martinez, Francisco Colom Ull, Joaquín Rodilla Orero, Alfredo Suñer Oliver, Salvador Sanchis Pavía, Adrián Campos Bialcanet, Agustin March Pérez, José Martínez Manresa, José Ferri Ballester, José Palacios Boquera, Alberto Campos Suñer, José Furió Santaeulalia, Ramón Alcarria Jaén, Jordi Blasco Castany, José Luis Baviera, Sebastián Fontana Palacios, José Bartolomé Pérez, Pepe Bosch Juan, Javier Giménez Sala, Javier Pérez Parra i Juan Antonio Sanjuán Pellicer.

I junt a ells recordem a tots els directius, a tots els preparadors físics i a tots els jugadors que han contribuït amb el seu treball i esforç a consolidar esta entitat i a fer possible la nostra realitat present. Per a la història queden, també, els noms de Luis Navarro, Emilio Sales i Vicent i Salvador Escrivá entre altres. I tot aixó sense oblidar a la persona que, malgrat no haver sigut president, va ser el gran mecenes de la UD: el recordat empresari alzireny Luis Suñer Sanchis, que va construir l’estadi que du el nom del seu fill, que es des de fa anys propietat del poble d’Alzira.

Però no vull fer-me pesat recordant dates històriques. Aixó ja ho ha fet i seguirà fent-ho el nostre amic, el periodista, David Chordà Argente, que té l’encàrrec de continuar la història de la nostra UD amb una publicació que haurà de vore la llum en el context dels actes del centenari i que serà la continuació del seu llibre, Els Tigres del Xúquer (90 anys rugint) que es va editar l’any 2015.

Aureliano J. Lairón Pla

Vicepresident Comissió Executiva del Centenari