24 anys reivindicant la Via Verda! / La Ribera en Bici

0
169

El diumenge passat La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció tornàrem a passejar per la Via Verda Ribera-Safor o de l’Antic Trenet per a gaudir del paisatge i la bona companyia, fer un exercici molt saludable entre les muntanyes i els camps, i també per a tornar a reivindicar aquesta VV completa.

Fou el 5 de juny de 1997, aquell Dia Mundial del Medi Ambient, quan els ecologistes demanàrem formalment i per primera vegada a l’Ajt. d’Alzira, i a algun altre per on passa, la recuperació de la vieta abandonada per a via verda. Posteriorment insistírem diverses voltes i en 2015 entregàrem 1.238 signatures per a tornar a reclamar-la.

Al final, les administracions s’han fet ressò de la proposta però com a projecte secundari i, amb els pocs diners que sobren d’altres coses, van fent la VV a trossets, de manera que hui ja hi ha 3 trams recuperats però desconnectats entre ells i escassament aprofitables. Així falta el primer tram entre el casc urbà de Carcaixent i on comença ara la VV (en la base de la muntanyeta de la Cova de les Meravelles), després falta el tram entre el Barranc de l’Estret i on comença el 2n tram que passa per darrere de La Barraca d’Aigües Vives (amb el qual obliga als ciclistes i passejants a agafar la molt transitada i perillosa CV-50) i finalment falta el tram entre el Portitxol i Tavernes. Tres trams fets i tres trams per fer, en 24 anys, i de la connexió entre Tavernes i Dénia ja ni parlem!

En aquesta darrera etapa deien que l’acabarien fins a Tavernes en 2022, però ara sembla que la retrassen al 2023. Una altra vegada.

Hi ha qui diu que si açò haguera sigut l’AVE o una autovia, l’haurien fet de seguida… Però en tractar-se d’aprofitar el que ja hi ha amb un cost mínim  (un parell de milions d’€ només haurien bastat al principi per a recuperar tota la VV entre Carcaixent i Tavernes), resulta absolutament menyspreable per als poderosos constructors que tant influïxen en la política urbanística i de transports valenciana…

Una pena. Perquè la VV resultaria molt apropiada per a connectar els pobles de La Ribera amb els de la Valldigna i les platges, i també serviria perquè els ciutadans de la costa i milers de turistes pogueren accedir a peu o en bicicleta fins a La Ribera, fomentant el transport sostenible, el cicloturisme, el turisme verd, l’economia local amb les cases rurals, la producció ecològica, la valorització del nostre patrimoni ecològic, històric, cultural, gastronòmic, etc. etc. etc.

Per tot això, nosaltres tornem a reivindicar la Via Verda Ribera-Safor, que volem completa ja!

La Ribera en Bici