Alzira aplaudix l’obertura del renovat Gran Teatre

0
343
La dansa va ser una de les modalitats artístiques presents en la gala inaugural
També assistiren el gerent de l’Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares i el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos
Autoritats, artistes, presentadors i tècnics abans de començar la gala

Alzira aplaudix la reobertura del Gran Teatre, una gala a benefici dels damnificats de La Palma i que «assegura la tornada a la normalitat»

  • Nombroses mostres de satisfacció amb la reforma de l’espai cultural i amb l’espectacle de reobertura
  • L’acte va reunir a abundant públic, entre ells el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i el gerent de l’Agència Antifrau, l’alzireny Joan Llinares

 

Un pati de butaques ple «de gom a gom» va aplaudir la gala de reobertura del Gran Teatre d’Alzira en l’any del seu centenari. Les mostres de satisfacció amb la remodelació de l’edifici i amb la recuperació de la programació van ser nombroses durant la vetllada del dissabte, i han continuat al llarg del cap de setmana, segons indica el regidor de Cultura, Alfred Aranda. «Estem molt, molt contents del resultat de la gala», assegura: va ser un espectacle «magnífic amb actuacions de primer ordre» de màgia, dansa, música i teatre que va satisfer els assistents. La cita ha posat de manifest «la gran implicació de la ciutat d’Alzira», perquè, com destaca Aranda, «la participació va ser excel·lent, teníem un aforament del 90 %», per la qual cosa ha qualificat la gala d’«èxit total».

 

L’alta afluència de públic té també una lectura solidària: «Alzira s’ha bolcat amb l’illa de La Palma», diu el regidor. També l’alcalde va fer menció al suport de la ciutadania alzirenya als afectats de La Palma durant la gala: «La seua presència no sols demostra el seu interés per la programació cultural sinó també la seua implicació solidària. Els alzirenys i les alzirenyes hem demostrat, en diverses ocasions, que sabem donar-nos suport mútuament per a superar les adversitats. I ara, tenim ocasió de tornar a fer-ho manifestant tota la nostra solidaritat amb la gent de La Palma. Ajudarem la població damnificada per l’erupció del volcà Cumbre Vieja amb la donació de la recaptació d’esta gala inaugural i amb els diners que els ciutadans vulguen afegir-hi» a l’urna de replega de donatius, que estarà ubicada a l’Ajuntament tota esta setmana. D’altra banda, la gran participació demostra el compromís dels alzirenys i de les alzirenyes amb la cultura i «les ganes que hi ha de recuperar la programació cultural i donar continuïtat a l’activitat al Gran Teatre i a altres espais i escenaris de la localitat», comenta Aranda.

 

Representants del grup de recreació modernista de Carcaixent posaren el toc “històric” a l’acte, en acudir a la Plaça Alborgí vestits d’època, a joc amb el renovat edifici modernista. Posaren al fotoreclam preparat a la porta, amb el logotip del centenari, i animaren l’ambient a l’exterior, mentre els assistents podien contemplar la millora de la façana, que lluïx  nou color, nova marca i nous motius decoratius, amb frescs de Toni Espinar i il·lustracions de Paco Roca.

Més segur i confortable

Una vegada dins, les mirades s’alçaven per a comprovar la recuperació de les distintives làmpades, i per a valorar la millora del sistema d’il·luminació, ara amb tecnologia LED. Hi ha altres millores que no queden a la vista del públic, però que sí que pogueren apreciar els artistes que participaren en la gala, com la renovació integral dels camerinos; o aspectes tècnics que fan l’edifici més segur i confortable per als usuaris i per als treballadors.

 

El director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), el suecà Abel Guarinos, va assistir a la gala i va estar acompanyat per l’alzireny Joan Llinares, exadministrador de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i actual gerent de l’Agència Valenciana Antifrau. També hi va assistir Toni Benavent, d’Albena Teatre i representants d’importants empreses locals. Compartiren protagonisme amb les nombroses cares conegudes que, des de la pantalla de l’escenari, volgueren felicitar a Alzira per la recuperació de l’espai cultural: els cantants Raphael i Antonio Carmona, els actors i actrius Carles Alberola, Yolanda Muñoz, Ferran Gadea, Mamen García, Alfred Picó i Lola Moltó, entre d’altres, o el showman Carlos Latre.

 

Des de l’escenari, el regidor de Cultura, Alfred Aranda, i l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, van donar la benvinguda als presents i els van agrair la seua assistència. Així mateix, l’alcalde va voler donar les «gràcies a les diverses corporacions que, des del moment que l’edifici va passar a ser propietat municipal, han mantingut el seu funcionament i han reparat els danys que li han ocasionat les ventades, els incendis, la pantanada, les inundacions… en estos 100 anys». Va destacar que la reforma, que ha suposat una inversió de mig milió d’euros, és una garantia per a la continuïtat de l’activitat al Gran Teatre i que «des de l’Ajuntament d’Alzira continuarem treballant per la promoció cultural perquè considerem la cultura com la millor vacuna contra l’avorriment i la ignorància. Fomentarem que siguen moltes les persones que acudisquen a este coliseu, bé com a públic, bé com a artistes o com a participants en els actes que fan les entitats locals i els centres educatius».

 

Alzira «està molt implicada en totes aquelles iniciatives destinades a promoure la llengua, la història i la identitat del poble valencià, així com festes, músiques, tradicions i paisatges que ens identifiquen en un món, cada vegada, més globalitzat. Per este motiu, l’Ajuntament ha proposat la ciutat d’Alzira com a candidata a convertir-se en la Capital Cultural Valenciana a l’any 2022, una  iniciativa de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i  Esport que distingix aquells municipis que destaquen per la seua aposta decidida per la cultura i que hui el conseller Vicent Marzà ha confirmat la capitalitat d’Alzira junt Aielo de Malferit durant el 2022.

 

Sobre l’escenari desfilaren les diferents disciplines que formen part de les arts escèniques amb espectacles de dansa a càrrec dels ballarins del Conservatori de Dansa de València i de les acadèmies locals Paso a Dos i Art i dansa, i de la gran balladora María Belda; representacions teatrals de Mira Rosana Proyectos Teatrales i Màgic 6; i les actuacions musicals de Spanish Brass i Carles Dénia, Lucas Ibáñez Trio, Ona nua, Drums o el bateria Frost Moore.

 

El suport de la població també s’ha deixat notar en l’afluència a l’exposició commemorativa del centenari del Gran Teatre, que es pot visitar a la Casa de la Cultura fins al pròxim 6 de novembre. Així com en el primer concert de la programació cultural, el del cantant David Otero, que va reunir el diumenge a prop de 300 persones en el Gran Teatre: «David Otero ens va fer cantar i ballar en el seu espectacle, ple de vitalitat; i ens va implicar en la plena recuperació de la normalitat cultural», conclou el regidor de Cultura.