Exposicions en la Ribera per a celebrar el Dia Mundia de Salut Mental

0
60

‘La salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu’

 

El Departament de Salut de la Ribera se suma a la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental

 

  • Pacients de l’àrea de Psiquiatria de l’Hospital d’Alzira han realitzat cartells sobre els mites i les veritats de les malalties mentals

 

Alzira (09.10.21). El Departament de Salut de la Ribera ha organitzat sengles exposicions de cartells a l’Hospital d’Alzira i en les unitats de Salut Mental d’Alzira, Carlet i Sueca, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra cada 10 d’octubre.

 

Estos cartells, que realitzen un recorregut pels mites i les veritats que circulen entre la societat sobre les persones que pateixen qualsevol tipus de patologia mental, han estat realitzats pels pacients de l’àrea de Psiquiatria de l’Hospital d’Alzira, dins de la teràpia que duen a terme en el centre hospitalari.

 

Segons ha destacat Mónica Portillo, psicòloga clínica del Departament de Salut de la Ribera, “encara existeix un estigma social molt arrelat respecte a les persones que pateixen una malaltia mental, i accions com la celebració d’este Dia Mundial, que enguany porta per lema ‘La salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu’, ens ajuden professionals, pacients i familiars a combatre-ho”.

 

“És necessari normalitzar els trastorns mentals i integrar socialment a les persones que els pateixen, sobretot tenint en compte que tots estem exposats a presentar, en algun moment de la nostra vida, algun problema de salut mental”, ha assenyalat Portillo.

 

En este sentit, segons la psicòloga clínica de la Ribera, “estem observant com en els últims mesos està augmentant de manera important la demanda de visites a les unitats de Salut Mental, probablement fruit de l’impacte que el confinament i la pandèmia han tingut sobre la població”.

 

Així, “és molt probable que algunes d’estes persones ja tingueren algun símptoma abans de la pandèmia i que tot l’ocorregut haja agreujat la seua situació”, ha assenyalat Portillo.

 

Els quadres clínics més freqüents són els emmarcats en trastorns depressius i d’ansietat, i els símptomes més consultats són la tristesa, l’ansietat, l’insomni, els pensaments negatius, les alteracions en el pes i apetit i la desmotivació. “També pot aparéixer consultes per abús de substàncies tòxiques i abús de l’ús de noves tecnologies”.

 

“Hi ha molts nivells de gravetat, i hem de parar atenció a tots ells. Tindre ansietat, estar trist o sentir-se sense ganes de fer res, poden ser símptomes d’un quadre clínic de malaltia mental i com més prompte comencem a treballar en ells, abans podrem normalitzar la situació i evitar que estos símptomes s’agreugen”, ha destacat Portillo.