Alzira premiarà iniciatives innovadores que reduisquen residus i fomenten l’economia circular

0
66

L’Ajuntament d’Alzira premiarà iniciatives innovadores que possibiliten la reducció de residus sòlids i fomenten l’economia circular

  • L’Agència de Desenvolupament Local d’Alzira (Idea) reforça els seus serveis com a incubadora d’empreses i atorgarà premis per un valor de 30.000 €

 

El 29 de setembre l’Ajuntament d’Alzira va llançar el Premi EcoRes, una iniciativa basada en la incubació d’empreses i emprenedors centrats en l’economia circular i la gestió de residus. Gràcies al projecte europeu MED-InA, la Universitat Americana de Beirut (Líban) ha seleccionat el consistori alzireny per a actuar com una incubadora de negocis, que permetrà seleccionar i formar quatre empreses per a desenvolupar i implementar serveis i productes innovadors centrats en l’economia circular i la gestió de residus en la Comunitat Valenciana. La iniciativa, que gestiona l’Agència de Desenvolupament Local d’Alzira, Idea, és, segons l’alcalde d’Alzira i regidor responsable de l’àrea, Diego Gómez, «una proposta molt interessant per a potenciar la creació d’empreses i reforçar les ja creades i que treballen en el camp de l’estalvi energètic i la reducció de residus».

L’objectiu d’esta convocatòria és propiciar el sorgiment i donar suport a quatre iniciatives innovadores en la lluita contra la proliferació de residus sòlids en el municipi d’Alzira entre «joves actors del canvi» i potenciar els projectes emprenedors que aposten per «una economia diferent, que respecte el medi ambient, preserve els recursos naturals i cree vincles positius», que basen el seu model d’economia circular en el disseny, el recondicionament, el manteniment, la reparació, la reutilització, la remanufactura i el reciclatge sostenibles, atesa també la importància de les empreses de gestió de residus a la ciutat d’Alzira, expliquen des de l’oficina d’Idea.

La iniciativa busca la generació de «zero residus» amb la voluntat de «reduir dràsticament les nostres quantitats de residus, ja siga per mitjà d’alternatives als productes d’un sol ús, la reutilització d’objectes quotidians, el compostatge o també la classificació i reciclatge», detallen. En este sentit, els sectors que poden estar involucrats en este projecte són el de la gestió de residus, l’economia circular, la lluita contra el desaprofitament d’aliments, la transformació de residus i l’ecoinnovació i ecodisseny.

 

El 19 de novembre tindrà lloc una primera presa de contacte amb els potencials interessats en línia (a la qual cal inscriure’s en el següent formulari: https://forms.gle/cqXbZHHAHHMc2Y9s8), amb l’objectiu de desenvolupar una sessió d’idees d’alt nivell, que es traduirà en un procés de sol·licitud competitiu entre el 22 de novembre i el 22 de desembre. Entre estes dues dates, els emprenedors responsables d’empreses emergents (start-up) i idees de negoci de tota la Comunitat Valenciana podran presentar les seues candidatures, que seran valorades sota uns criteris d’ambició, innovació, un bon equip de treball i un model de negoci d’èxit.

 

Finalitzada la fase inicial de presentació de candidatures, el 12 de gener de 2022, se seleccionaran sis start-up i sis idees de negoci en desenvolupament que participaran en una formació basada en l’emprenedoria circular, el desenvolupament del projecte i en com fer una presentació d’impacte. La selecció d’estes temàtiques ve motivada pel següent pas del Premi EcoRes: el Pitch Event, que el 25 de febrer donarà l’oportunitat als 12 candidats de presentar els seus projectes davant un jurat que atorgarà quatre premis per valor de 30.000 €. S’atorgaran dos primers premis de 10.000 €  a la millor proposta d’start-up i a la millor idea de negoci, i dos segons valorats en 5.000 € cadascun per als segons classificats en la seua respectiva categoria.

 

El més important de la iniciativa, indiquen des d’Idea, és el procés de suport posterior a les quatre empreses guanyadores gràcies a un complet programa basat en serveis generals, formació i tutoria. El programa compta amb la col·laboració entre l’Agència Local (Idea) i altres entitats com el CEEI València, la Cambra de Comerç de València i EDEM-Escola d’Empresaris. El projecte és finançat al 100 % per la Universitat Americana de Beirut.