«Prietas las filas» a l’antic llavador de l’Alquerieta

0
59

L’antic llavador de l’Alquerieta acull fins al 24 d’octubre l’exposició «Prietas las Filas. Vida quotidiana i franquisme»

 

L’exposició «Prietas las Filas. Vida quotidiana i franquismo» s’inaugura demà divendres 1 d’octubre, a les 12 del migdia, en l’antic llavador de l’Alquerieta. Es tracta d’una exposició itinerant que perseguix mostrar una sèrie d’objectes quotidians de l’època del franquisme. S’agrupen per àmbits exposats sobre vint-i-un mòduls verticals auto-portants i deu vitrines.

Es podrà visitar fins al 24 d’octubre, dimarts, dijous i divendres, d’11 a 13 hores. Els visitants podran admirar una adaptació de l’exposició que ja es va mostrar a les sales de l’ETNO en 2018. El mateix equip de dissenyadors l’ha adaptada per a la seua itinerància.

A través de fotografies, documentació i objectes es mostren els mecanismes d’adoctrinament, propaganda, censura i repressió que van propiciar l’assumpció col·lectiva dels valors del règim franquista marcant cada acte de la vida quotidiana. L’església catòlica i l’escola van jugar un paper fonamental en esta gran maquinària de control que el franquisme va posar en marxa a Espanya per a legitimar i transmetre els seus valors a diverses generacions d’espanyoles i espanyols des de 1939 fins a 1975.

«Amb esta exposició ampliem l’oferta de tardor del MUMA que es ramifica en els diversos espais amb que conta la ciutat d’Alzira. Una oportunitat per a més admirar un dels elements arquitectònics que hem sabut preservar, l’antic llavador inaugurat el 23 de març de 1937, un espai que es va construir en plena Guerra Civil, convertint-se en una millora social i un lloc digne on netejar la roba», ha declarat la regidora de Patrimoni Cultural, Isabel Aguilar.