Més de 80 piragüistes prenen el riu competint en el Descens del Xúquer

0
106
  • El recuperat Descens del Xúquer arranca avui amb 81 piragüistes de tot el país en la seua modalitat competitiva.
  • El president del Descenso Internacional del Sella (CODIS), Juan Manuel Feliz, i el veterà olímpic José Mari Colom participen en la prova valenciana.
Pulsa sobre las imágenes para descargarlas
Àlbum d’imatges del dia

Sueca, 25 de setembre de 2021.
L’hangar de piragües de Sueca acollia aquest matí l’eixida de la primera prova del 59 Descens del Xúquer, esdeveniment esportiu que recupera la històrica “Davallada del Xúquer” la primera edició de la qual es va celebrar en la dècada dels 60. El Consorci de la Ribera recupera la cita amb el nou nom de Descens del Xúquer i amb la ferma voluntat de convertir-lo en un esdeveniment anual d’abast nacional que siga un reclam esportiu i turístic per a la comarca.

Emoció, il·lusió i nervis en l’arrencada de la prova aquest matí, en la seu del Club de Piragüisme de Sueca, situat en un paratge natural de gran bellesa, que rebia els 81 participants de la modalitat competitiva. “És un gran orgull per a nosaltres com a club i per a la localitat de Sueca albergar un esdeveniment nacional com aquest”, assegurava el president del Club de Piragüisme de Sueca, Vicent Tortajada Machí, qui a més acudeix a la prova amb l’aspiració de proclamar-se vencedor en el seu K2 mixt. “Crec que l’any que ve triplicarem el nombre de participants”, comentava Tortajada.

El president del Descens del Sella i l’olímpic Jose Marí Colom, participants d’excepció
El Descens del Xúquer ha tingut també dos participants molt especials en aquesta recuperada edició: el president del Comitè Organitzador del Descens Internacional del Sella (CODIS), Juan Manuel Feliz i l’únic piragüista valencià que ha participat en unes olimpíades, José Marí Colom, que va prendre part en els Jocs Olímpics de Mèxic 68.

“Estic ací molt motivat, perquè l’única vegada que vaig participar ací va ser en 1967, juntament amb un company amb el qual guanyem en la categoria K2 homes. M’encanta aquesta iniciativa i per això he vingut. El que ara siga una realitat i es puga celebrar la prova em sembla un luxe, no solament per enguany sinó pels anys que s’aveïnen. Enguany és un reinici, que agafarà força, i es pot convertir en la prova emblemàtica que era abans en aquesta meravella de riu”, assegurava Feliz abans de prendre l’eixida de la prova de nou a les seues 76 anys.

El cullerense José Mari Colom, que fa anys que va deixar el piragüisme competitiu, tampoc ha volgut perdre’s la prova al costat del seu amic el president del CODIS. “Jo vaig veure nàixer aquesta prova en els anys 60, vaig participar diversos anys en diferents categories, i sempre va ser una prova molt interessant i molt important. I és molt interessant que aquesta prova recupere el seu arrelament”, assenyalava Colom.

Tampoc han volgut perdre’s el tret d’eixida de la primera prova el president del Consorci de la Ribera, Òscar Navarro, l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez i la regidor de Turisme de la localitat, Manoli Egea. El primer edil de Sueca ha destacat el potencial esportiu i aquesta prova i ha assegurat que, “recuperar aquesta eixida és un primer pas perquè la prova es puga consolidar i s’incloga l’any que ve en el calendari de la Federació i puguem duplicar o triplicar la participació d’enguany”.

La segona prova del 59 Descens del Xúquer serà un recorregut d’11 km en sentit ascendent-descendent amb eixida a Sueca i arribada a Algemesí a la vesprada. I demà diumenge, Algemesí donarà l’eixida a la tercera i última etapa, de 15 km en sentit descendent passant per Polinyà del Xúquer i Albalat de la Ribera, i amb arribada a Algemesí.

Descens popular
Demà dissabte al matí se celebrarà també el Descens Popular, que reunirà a prop d’un centenar d’aficionats per a completar un recorregut de 5 km amb eixida a Alzira i arribada a Algemesí.

El Consorci de la Ribera organitza el 59 Descens del Xúquer, juntament amb la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana i els clubs Escúter Club d’Algemesí, Club de Piragüisme Sueca, Peña Piragüista Antella i Ajuntament d’Alzira.

L’organització compta amb la col·laboració econòmica de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana, que ha reconegut l’esdeveniment com a Projecte Singular 2021, i els ajuntaments d’Algemesí, Sueca, Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Riola i Alzira.