Alzira proposa a la conselleria comarcalitzar la lluita biològica contra el cotonet

0
118
El regidor d’Agricultura i Medi Ambient Pep Carreres en les noves instal.lacions del Mercat d’Abastos

Alzira, mitjançant l’antiga cooperativa La Agrícola, és pionera en la lluita biològica contra el cotonet , un insecte que s’alimenta de la saba de les plantes i que segrega melassa, una substància que propicia el creiximent de fongs i bacteris.

En els anys 60 instal.l’a un insectari per reproduir l’escarabat, Cryptolaemus montrouzieri, un depredador del cotonet, que, recentment,  l’Ajuntament d’Alzira i la Cooperativa Hortofrutícola -ALZICOOP- han ampliat les instal.lacions al Mercat d’Abastos amb cinc sales que fan possible incrementar la seua producció.

Increment de la plaga

Però davant el fort augment de la plaga del cotonet que afecta tant a cítrics com a caquis als diferents termes municipals de la Ribera, Alzira proposà, recentment, a la conselleria d’Agricultura i Medi Ambient «comarcalitzar» la producció de Cryptolaemus en una videoconferència a la que assistiren l’alcalde Diego Gómez, el regidor d’Agricultura i Medi Ambient Pep Carreres, el president d’Alzicoop, Paco Clari i el president de la Sèquia Reial del Xúquer, l’alzireny Antonio Costa, amb un representant de Sanitat Vegetal que es mostrà disposat a estudiar la proposta.

Segons Carreres «té molt de sentit tindre una estratègia comarcal per optimitzar els recursos i perquè serà més efectiva la lluita biològica contra el cotonet». El propi dirigent d’Alzicoop Paco Clari explicava esta setmana a Riberaexpress la necessitat de «comarcalitzar» la producció de l’escarabat Cryptolaemus. Segons Clari el cotonet afectarà a la producció de caquis en el cas d’Alzira «entre un 20 i un 25%, mentre arribarà fins un 40% en altres municipis de la comarca».

Ampliació instal.lacions

El regidor de l’àrea municipal d’Agricultura s’ha mostrat «disposat a ampliar les actuals instal.lacions per convertir l’insectari local en comarcal, si la conselleria vol».

L’insectari local culminà el passat dilluns el reaprtiment, entre un total de 105 productors, de desenes de milers d’exemplars, però el pròxim any començant la producció del Cryptolaemus en gener es podrà abastar fins el mig milió d’este tipus d’escarabat.