Unes 4.000 persones de la Ribera patixen demències

0
129

Dia Mundial de l’Alzheimer

 

Psicòlegs de la Ribera ofereixen consells per a evitar els efectes negatius que genera la cura prolongada d’una persona dependent

 

  • Dificultat per a dormir, alteracions de l’estómac, tristesa, culpa o ansietat, són alguns dels efectes negatius que poden sentir els cuidadors directes de les persones dependents

 

  • Els especialistes de la Ribera destaquen que en el 80% dels casos, el cuidador principal del malalt és un familiar

 

Alzira (20.09.21). Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Alzheimer demà, 21 de setembre, psicòlegs del Departament de Salut de la Ribera recorden la necessitat que els cuidadors de persones dependents dediquen temps a la seua autocura física i emocional.

 

El caràcter degeneratiu i progressivament incapacitant d’esta malaltia obliga al fet que el cuidador principal d’un pacient d’Alzheimer dedique, cada vegada, més energia i temps a desenvolupar este rol que, en el 80% dels casos, recau en els mateixos familiars.

 

Segons ha destacat Mónica Portillo, psicòloga clínica del Departament de Salut de la Ribera, “conforme progressa la malaltia, les cures diàries del malalt es van complicant i l’exigència de presència del cuidador cada vegada és major, ja que ha de participar en activitats quotidianes com menjar, vestir-se, usar el bany, anar de compres, preparar el menjar i, fins i tot, gestionar l’economia del pacient”.

 

“D’esta manera, el cuidador directe d’una persona dependent sol abandonar progressivament les seues activitats i rutines i, fins i tot, la seua pròpia cura, la qual cosa pot desencadenar una sèrie de símptomes tant en l’esfera física com emocional, als quals cal parar atenció, ja que, en cas contrari, poden agreujar-se”, ha afirmat Portillo.

 

Símptomes freqüents del cuidador

 

Així, a nivell físic els cuidadors solen sentir fatiga, malestar general, dificultats per a dormir, maldecaps, dolors inespecífics, alteracions en el pes i alteracions d’estómac, entre altres problemes de salut.

 

Així mateix, la tristesa, la irritabilitat, la culpa i l’ansietat, són els principals símptomes que el cuidador d’una persona dependent sol experimentar a nivell emocional, junt a pensaments negatius cap al malalt (ràbia, enuig, rebuig), “difícils d’acceptar, però que són naturals en este tipus de situacions i que, per tant, no cal bloquejar o sentir-se malament per ells, podent conviure amb altres sentiments positius, més fàcils de reconéixer”.

 

“Tant els físic com els emocionals són símptomes que poden cronificar-se o agreujar-se pel fet que, habitualment, el cuidador deixa, en moltes ocasions, en segon pla les seues pròpies necessitats i no consulta els seus problemes de salut”, ha afirmat Portillo.

 

Principals consells

 

Davant això, els psicòlegs del Departament de Salut de la Ribera destaquen la necessitat de l’autocura en els cuidadors, a diferents nivells, “per a protegir la seua salut física i mental i, en última instància, contribuir a exercir la seua labor amb major qualitat, eficiència i gaudi, la qual cosa també beneficiarà al seu familiar amb Alzheimer”.

 

Així, aconsellen descansar les hores necessàries durant la nit amb la finalitat de contrarestar les situacions de fatiga i irritabilitat, així com alimentar-se de forma equilibrada, menjant asseguts a la taula i amb un ritme adequat, i en companyia d’altres membres de la família sempre que siga possible.

 

Junt amb això, es recomana dedicar temps, encara que siga reduït, a realitzar activitats i practicar aficions, com llegir, cosir, veure la televisió, així com realitzar exercici amb regularitat i en companyia.

 

Practicar respiracions profundes al llarg del dia i exercicis de relaxació diverses vegades per setmana, amb la finalitat de calmar-se mentalment i previndre la tensió muscular, és una altra de les recomanacions que realitzen els especialistes de la Ribera, els quals assenyalen la importància de “demanar ajuda sempre que es necessite i acudir al metge de capçalera si els símptomes no disminueixen encara que es duguen a terme este tipus de consells”.

 

Malaltia d’Alzheimer

Cal destacar que l’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que ocupa actualment el tercer lloc com a patologia sanitària, per darrere dels accidents cardiovasculars i el càncer.

 

Segons els especialistes de l’Hospital d’Alzira, factors com el progressiu envelliment de la població i la transició epidemiològica (el canvi que experimenten les malalties), provoquen un increment de les patologies degeneratives com l’Alzheimer.

 

En este sentit, s’estima que la comarca de la Ribera compta amb 4.000 persones afectades de demències, registrant-se uns 400 nous casos cada any.