El cotonet reduirà fins un 40% la producció de caqui a la Ribera

0
286
Caquis afectats pel cotonet i la negrilla

El cotonet és una plaga que produix danys directes i indirectes tant en els caquis com en els cítrics. Els directes són deguts a les taques cloròtiques que produeixen en els fruits quan s’alimenten d’ells. I els indirectes són deguts a la secreció de melassa, a partir de la qual es desenvolupa el fredolic que cobreix fruits, fulles i branques, depreciant la comercialització dels fruits i disminuint la capacitat fotosintètica de les fulles. A més, la presència del cotonet atrau a altres plagues.

La campanya del caqui comença a la volta del cantó, concretament entre finals de setembre i primers d’octubre, una campanya que per culpa del cotonet «es presenta complicada i difícil perquè no tenim armes per lluitar contra esta plaga davant la retirada dels fitosanitaris habituals» advertix a Riberaexpress el president de la Cooperativa Hortofrutícola d’Alzira -ALZICOOP-, Paco Clari.

El dirigent cooperatiu considera que «és molt complicat d’eliminar-lo en estes circunstàncies«, tot i que a Alzira (entre el 20 i el 25%) afectarà menys que a altres municipis de la comarca als que la plaga minvarà la producció fins a un 40%».

Soltes de Cryptolaemus a nivell comarcal

Les soltes de Cryptolaemus, el depredador del cotonet, procedents de l’insectari alzireny en alguns punts del terme fan el seu efecte «però deurien fer-se en tot el terme i sobre tot a nivell comarcal» estima Clari qui considera caldria «seguir l’exemple de la lluita contra la mosca de la fruta que compta amb el suport de la conselleria».

El cotonet absorbix l’increment de la producció

Enguany s’espera una major producció en l’arbre però baixarà considerablement a l’hora de comercialitzar el caqui «donat que sols que hi haja un cotonet en una fruita la resta de l’existent en el mateix arbre ja no es pot exportar» explica el dirigent d’ALZICOOP.

Dels 4 o 5 milions de quilos que serà la producció de la cooperativa local «més del 20% es quedarà en el camp per culpa de les plagues» i sobre tot pel cotonet donat que els tres tractaments «ilegals autoritzats entre abril i setembre ja els hem utilitzat però este insecte està avivant-se fins a desembre, amagat davall del pessó dels fruits», advertix el tècnic de la cooperativa Toni Soler.

La nau construïda l’any passat en la partida Materna per comercialitzar el caqui funcionarà enguany a ple rendiment. Gràcies al conveni acordat amb CANSO, la cooperativa de l’Alcúdia, podran comercialitzar en esta campanya entre 10 i 12 milions de quilos de caqui que donaran treball entre 80 i 120 persones.