Ens fem amics de l’Arc de Sant Martí? / Mª José Bartolomé

0
176

La xifra 7 té una herència coneguda per totes i tots: sembla ser el nombre de la sort, són els dies de la setmana, té el regust dels set pecats capitals, ens recorda a Blancaneus i als seus menuts companys i als colors del famós semicercle que apareix, a contrallum, després de la pluja.

Aquest arc iris o, arc del cel, manifesta els set colors de l’iris: vermell, taronja, groc, verd, blau, violeta i morat. Aquestes gotes en suspensió formen amb la seua unió un gran espectacle digne de la catifa dels Òscars, dins dels guardons a la major bellesa natural.
Si repremen la paraula “unió” ens adonem que podem veure reflectit el vertader significat de la utilitzada “amistat”.

Ser amic i amiga és saber escoltar en silenci, sense posar els nostres malestars per davant, és donar un espai per a la calma, és saber dir “gràcies” a cada somriure, és voler sense demanar res a canvi, és esperar el nostre torn en la llista on estem, és volar amb la persona amiga i és saber plorar amb ella si, donat el cas, no hi ha altra possibilitat.

Una amistat no ha de ser eterna, ni vinculant, ni té una data de caducitat com els iogurts al lineal de Mercadona. Una amistat pot ser de per vida, per a sempre, de fa poc, o es pot arrelar després d´haver fet el Camí de Santiago. Qui estava i està ben prop quan et feia falta? Qui et donava i et dona suport sols amb la mirada? Qui et deia i et diu: “no tingues por, jo estic amb tu”?

Si algú, del nostre entorn o de fora d´ell dona una resposta amb el seu nom: Dolores, Roser, Carmen, Maria Jesús, Carla, Susana, Cris, Nati. Ja tens la resposta. Ella és la teua amiga. No esperes a la pluja per a poder veure l’Arc de Sant Martí. Tu eres la personeta afortunada que tens i que pots gaudir d´eixa amistat i de debò que no totes ni tots tenen amics. No ja bons o “close friends” o “mi más mejor amiga” sinó AMIGA en singular, en femení  o en masculí. Senzillament no han regat la flor de l´amistat. Ho han de seguir intentant.

Tindre 503 followers a instagram o ser retuitejat al Twitter no dona suport a la tesi de l´amistat. Estar a vint-i-cinc grups de WhatsApp no determina si ahí algun d´ells aniria a buscar-te a les sis de la matinada a les portes d´un after.

Ser i sentir l´amistat és com la visualització dels set colors en semicercle del conegut arc:

És saber que has d’anar, saber que et poden donar suport, sense demanar explicacions, és sentir que la solitud del camí ja no existeix.

Jo, afortunadament, jo tinc aquest arc de Sant Martí dintre el cor.

Vols fer tu la prova?

Si no ix un nom, si no tens el teu color especial, fes per obrir-te al món, intenta connectar amb la resta i no deixes que les eines TIC ocupen el lloc del tacte de la mà o d’una abraçada. La pandèmia ha fet un mal irreparable a les amistats, però les que són de “trending topic” sempre estaran aquí, amb la Covid i sense ella

.                                 Tu quants colors tens en el dia de Santa Maria?

Dedicat a tots els meus amics, a les meues amigues, als compis i a tota la resta d’accepcions que acaronen la paraula AMISTAT.


Maria José Bartolomé i Torres