Mostra dels balls tradicionals de l’Escola de Tabal i Dolçaina d’Algemesí

0
219

Les festes de la Mare de Déu de la Salut s’inicien amb una mostra dels balls tradicionals de la mà de l’Escola Musical de Tabal i Dolçaina

 

Ahir a la vesprada el Museu Valencià de la Festa es va omplir de música, patrimoni i tradició. Els ciutadans i ciutadanes d’Algemesí van poder gaudir d’una mostra dels balls que conformen les processons de les festes patronals en un nou format adaptat als protocols sanitaris.

 

Abans de la mostra, a les 20 h, va tindre lloc la presentació del CD Música, tradició i patrimoni. La Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí editat per l’Escola Musical de Tabal i Dolçaina d’Algemesí (l’EMTiD) al claustre del Museu, on també es va inaugurar l’exposició divulgativa sobre la música d’arrel popular titulada Els gèneres de la música tradicional per a dolçaina i tabalet.

 

Aquest doble CD pretén ser, per un costat, una completa mostra del riquíssim repertori musical de la Festa i, per un altre, l’avançament d’un projecte molt més ampli (acompanyarà el llibre homònim elaborat per Xavi Richart i Andrés Felici) que té com a objectiu esdevindre una eina imprescindible per a la formació dels dolçainers i tabaleters i un referent per a futures investigacions sobre la música tradicional valenciana.

 

La taula de ponents va comptar amb la presència de quatre de músics destacats del món de la dolçaina i del tabal vinculats a l’EMTiD i a la Festa d’Algemesí com són Xavier Richart, Cristina Martí, Pau Llorca i Vicent Borràs “Faenes”, els quals van voler posar l’èmfasi en l’evolució que ha patit la música tradicional i de les festes, però també en el treball que encara queda per fer en matèria de referents. Cristina Martí va declarar que “la finalitat del CD i de la inauguració és la de reflectir d’una manera global la nostra feina com a músics i comprendre qui som.” Xavier Richart, per la seua banda, es va mostrar reflexiu al voltant de la necessitat de tornar a l’essència de la festa, que, segons les seues paraules, és “unir el poble: depén del que diu el poble els tornejants, muixeranguers o bastonets fan una cosa o una altra.”

 

L’alcaldessa, Marta Trenzano, que acompanyava en la taula els quatre ponents, va voler felicitar els músics de l’Escola per aquesta obra, de la qual va destacar que “ben segur esdevindrà un punt d’inflexió en l’estudi i difusió de la música tradicional valenciana, que és un dels elements més importants de les nostres festes.”

 

A continuació, els diferents balls de la Festa van ser els encarregats de concloure aquest acte de doble presentació: la Muixeranga, els Bastonets, els Pastorets, la Carxofa i els Arquets, el Bolero, els Gegants i els Cabuts i, per últim, els Tornejants. Una actuació que va omplir de colors, música i danses el claustre del Museu de la Festa durant quasi una hora i que va servir per demostrar que, malgrat les circumstàncies, la Festa de la Mare de Déu de la Salut és un exemple emblemàtic del compromís irrenunciable d’una societat amb el seu patrimoni.

 

Hui i demà, dia 7 i 8 de setembre, tindrà lloc la resta de la programació de festes, en la qual destaca el trasllat de la Mare de Déu a la Plaça Major i el Solemne Cant de Vespres hui a les 20 h, seguit pel Concert Extraordinari de Societat Musical d’Algemesí a les 22.30 h al Parc Salvador Castell. Demà, dia de la Mare de Déu, els carrers presenciaran el recorregut de la Mare de Déu al matí amb un vehicle condicionat per a aquest fi i, a les 19.30 h, tindrà lloc la Missa Major seguida d’una mostra dels balls de cadascun dels grups de la Festa. Es pot consultar la programació detallada a: https://www.festapatrimonialgemesi.com/7-i-8-de-setembre

 

 

 

 

 

CAST:

Las fiestas de la Mare de Déu de la Salut se inician con una muestra de los bailes tradicionales de la mano de la Escola Musical de Tabal i Dolçaina

 

Ayer por la tarde el Museu Valencià de la Festa se llenó de música, patrimonio y tradición. Los ciudadanos y ciudadanas de Algemesí pudieron disfrutar de una muestra de los bailes que conforman las procesiones de las fiestas patronales en un nuevo formato adaptado a los protocolos sanitarios.

 

Antes de la muestra, a las 20 h, tuvo lugar la presentación del CD Música, tradició i patrimoni. La Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí editado por la Escola Musical de Tabal i Dolçaina de Algemesí en el claustro del Museu, donde se inauguró también la exposición divulgativa sobre la música de tipo popular titulada Els gèneres de la música tradicional per a dolçaina i tabalet.

 

Este doble CD pretende ser, por un lado, una completa muestra del riquísimo repertorio musical de la Festa y, por otro, el adelanto de un proyecto mucho más amplio (acompañará el libro homónimo elaborado por Xavi Richart y Andrés Felici) que tiene como objetivo convertirse en una herramienta imprescindible para la formación de los dulzaineros y tabaleters y un referente para futuras investigaciones sobre la música tradicional valenciana.

 

La mesa de ponentes contó con la presencia de cuatro músicos destacados del mundo de la dulzaina y del tabal vinculados a la EMTiD i a la Festa de Algemesí como son Xavier Richart, Cristina Martí, Pau Llorca y Vicent Borràs “Faenes”, los cuales quisieron poner el énfasis en la evolución que ha sufrido la música tradicional y de las fiestas, pero también en el trabajo que todavía queda por hacer en materia de referentes. Cristina Martí declaró que “la finalidad del CD y de la inauguración es la de reflejar de una manera global nuestro trabajo como músicos y comprender quiénes somos.” Xavier Richart, por su parte, se mostró reflexivo sobre la necesidad de retornar a la esencia de la fiesta, que, según sus palabras, es “unir al pueblo: depende de lo que dice el pueblo los tornejants, muixeranguers o bastonets hacen una cosa u otra.”

 

La alcaldesa, Marta Trenzano, que acompañaba en la mesa a los cuatro ponentes, quiso felicitar a los músicos de la Escola por esta obra, de la cual destacó que “indudablemente se convertirá en un punto de inflexión en el estudio y difusión de la música tradicional valenciana, que es uno de los elementos más importantes de nuestras fiestas.”

 

A continuación, los diferentes bailes de la Fiesta fueron los encargados de concluir este acto de doble presentación: la Muixeranga, los Bastonets, los Pastorets, la Carxofa y los Arquets, el Bolero, los Gegants y los Cabuts y, por último, los Tornejants. Una actuación que llenó de colores, música y danzas el claustro del Museu de la Festa durante casi una hora y que sirvió para demostrar que, a pesar de las circunstancias, la Festa de la Mare de Déu de la Salut es un ejemplo emblemático del compromiso irrenunciable de una sociedad con su patrimonio.

 

Hoy y mañana, día 7 y 8 de septiembre, tendrá lugar el resto de la programación de fiestas, en la cual destaca el traslado de la Mare de Déu a la Plaça Major y el Solemne Cant de Vespres hoy a las 20 h, seguido por el Concierto Extraordinario de Societat Musical de Algemesí a las 22.30 h en el Parc Salvador Castell. Mañana, día de la Mare de Déu, las calles presenciarán el recorrido de la Mare de Déu por la mañana con un vehículo condicionado para este fin y, a las 19.30 h, tendrá lugar la Missa Major seguida de una muestra de los bailes de cada uno de los grupos de la Festa. Se puede consultar la programación detallada en: https://www.festapatrimonialgemesi.com/7-i-8-de-setembre