Rosa Pérez (decoradora): «Era precís cremar les falles i que tot torne a resorgir»

0
374
La decoradora alzirenya durant la plantà de la falla Convent de Jerusalén

L’alzirenya Rosa Mª Pérez ha decorat la falla Convent de Jersusalén guanyadora del primer premi de la Secció Especial de València

Decora habitualment unes 25 falles de distintes comarques i categories

«Els artistes fallers estan passant-ho molt mal, era precís buidar els tallers, alguns han tancat»

«Ahir va ser un dia molt feliç, vaig plorar molt al temps que una pujada molt gran pel repte que suposava», així es manifesta hui l’alzirenya, Rosa Mª Pérez Juanes, decoradora de la falla Convent de Jerusalén guanyadora de la secció Especial de les falles de València. Rosa parla i no calla del «superequip» de l’artista de Gandia, Pere Baenas, en el que es troba també el pintor José Lafargue i el dissenyador Alejandro Santaeulalia, «sens dubte el taller més important de la Comunitat Valenciana».

La decoradora d’Alzira recorda que ha estat l’últim mes i mig «reparant unes peces i millorant altres», no oblidarà mai la nit de la plantà; «va ser horrible, mai vist una cosa igual, me vaig xopar de dalt a baix, estava a la porta del taller jo sola pensant que amb tot el que hem patit durant l’últim any açó no en ho mereixem mentre me brollaven les llàgrimes». I afegix rotundament, «però ja està i hui ha eixit el sol per a tots».

Més de 20 anys d’artista fallera

Rosa Mª suma una vintena d’anys treballant en nombrosos tallers fallers, durant els deu primers «vai fer de tot», però des fa una decena s’ha especialitzat en la faceta decoradora, treballant al respecte en falles del prestigi de Sueca-Literato Azorin, Joaquin Costa-Compte Altea i Convent de Jerusalén entre molts altres de València, a més de en Gandia,amb les falles Cánovas del Castillo i El Jardí de Carcaixent, en Alzira amb el Germans Parra, Bernat Estela, Borja Lorente i Xavi Ureña. Anualment decora els monuments d’unes 25 comissions, tant de València com de municipis de l’Horta, la Ribera, la Safor i la Costera, a més de fogueres en Alacant.

L’artista alzirenya es troba «molt orgullosa de tots els tallers amb els que he col.laborat, inclòs del més humil he aprés» comenta satisfeta de la seua llarga i exitosa trajectòria.

En un dia d’especial satisfacció per a ella Rosa no pot oblidar haver estat parada durant «més d’un any, no saps tu bé lo llarg i dur que ha sigut, amb la incertessa de fins fa mes i mig aproximadament» comenta a Riberaexpress.

Baixa de l’andami, s’han anul.lat les falles

Mai oblidarà aquell 10 de març de 2020 quan li digueren, «baixa de l’andami que s’ha acabat tot, han anul.lat les falles. Eixe moment vaser patètic i tots els artistes ens preguntarem, qué va a passar ara?». I afegix «els artistes fallers estan passant-ho molt mal, era precís buidar els tallers i passar pàgina de l’exercici 2020 encara que siga poquet a poquet» assegura l’exitosa decoradora. Tot i la seua actual alegria recorda «als artistes que s’han vist obligats a tancar els seus tallers i ho han venut tot».

Segons Rosa Mª Pérez «era precís cremar les falles, per a mi més important que el premi és cremar els monuments i que tot torne a resorgir».

Riberaexpress