Iniciats els tràmits perquè l’ermita Sant Bernat de Carlet siga BIC

0
196

Carlet tindrà el seu primer Bé d’Interés Cultural

L’ermita de Sant Bernat, Maria i Gràcia i el paratge de Pintarrafes, on es troba ubicada, seran els primers BIC de la ciutat

 

La Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana ha emés una resolució referent a l’inici de l’expedient per tal de declarar Bé d’Interés Cultural el “lloc històric” Paratge de Pintarrafes i l’ermita de Sant Bernat, Maria i Gràcia, en dit emplaçament.

 

L’expedient es va iniciar el 31 de març de 2020, promogut per la Confraria dels Sants Patrons de Carlet, i comptà des del principi amb l’adhesió de l’ajuntament carletí. La Confraria presentà una memòria que tenia per objecte «demostrar que constitueix un lloc històric amb un monument amb senyes d’identitat d’una comunitat que transcendeix la materialitat i són un testimoni de la seua contribució a la cultura universal», i en la qual van participar els professors de la Universitat Politècnica de València Jordi Hervàs, Jorge García Valldecabres i Luis Cortés.

 

Actualment, l’ermita de Sant Bernat està catalogada com a Bé de Rellevància Local (segons la legislació, bé immoble que té un valor històric, arquitectònic o artístic en un grau rellevant) igual que l’església de l’Assumpció, l’Estació del Tren que va dissenyar Francisco Mora en 1925 i uns retaules ceràmics disseminats per el nucli històric i el cementeri.

Avantatges

La notícia rebuda de la Conselleria de Cultura té per als carletins una gran transcendència perquè inicia els tràmits per tal de declarar l’ermita de Sant Bernat com a Bé d’Interés Cultural, que seria el primer d’esta catalogació a la ciutat. En paraules de l’alcaldessa, M. Josep Ortega « és un honor presidir el consistori que ha treballat i lluitat junt a la Confraria St. Bernat perquè Carlet tinga el seu primer Bé d’Interés Cultural (BIC) , la qual cosa eleva a un nivell de valor superior tant l’ermita com el seu entorn, al passar de BRL A BIC. Esta declaració suposa molts avantatges, a més de patrimonials, els econòmics i financers, al multiplicar per deu les possibilitats de finançament de les obres de conservació, restauració i rehabilitació. Així mateix permet accedir a les ajudes del Ministeri de Cultura, de la Conselleria i Diputació Provincial de València., comptant amb una major puntuació molt més afavoridora.”

 

“En este moment Carlet no té cap Bé d’Interés Cultural, i encara que sabíem que era un procés complicat, hem aconseguit la part més important, que és  l’inici de l’expedient i l’informe favorable amb el convenciment dels tècnics de la Conselleria de que l’Ermita de Sant Bernat i el seu paratge, son mereixedors d’un BIC” – ha conclòs Ortega.

 

Pintarrafes i l’ermita tenen molts punts a favor per a ser declarats BIC: des del punt de vista arquitectònic, tal com indica la Universitat Politècnica de València, l’ermita té un trets particulars que la fan única i irrepetible al llarg de tot el territori cristià. A més, es tracta d’un lloc històric, vinculat a la vida de sant Bernat, una persona que va ser un diplomàtic, ambaixador del rei Llop, la persona de màxima confiança de la taifa mora de Balensiya, encarregat de pactar la pau amb els territoris cristians, de ser l’interlocutor vàlid davant de Ramon Berenguer IV. I també, des d’un punt de vista etnològic, perquè és un exponent d’una forma de vida, un sentiment i unes tradicions. Per no oblidar la importància que podria tindre un xicotet jaciment arqueològic inventariat per la Conselleria de Cultura, amb un muret i paviment d’orígens romans.