Alzira treballa este estiu en diverses actuacions mediambientals

0
205

 L’Ajuntament d’Alzira a través de la regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Transició ecològica, està treballant intensament durant aquesta temporada estival en diverses actuacions al llarg del terme municipal.

L’objectiu que es busca aconseguir mitjançant estes tasques és d’una banda, millorar les condicions i l’accessibilitat dels camins rurals, d’altra, reduïr el risc d’incendi forestal de les nostres muntanyes i finalment, preparar i millorar el drenatge dels barrancs i canals per previndre inundacions.

Per tal de posar en marxa totes les actuacions, l’Ajuntament d’Alzira mobilitza i coordina tots els recursos al seu abast, comptant amb subvencions específiques, brigades agrícoles contractades a través del SEPEs, alumnes de les escoles taller LABORA d’IDEA, brigades forestals de la diputació de València i personal municipal propi.

En l’àmbit de l’Agricultura està treballant-se en la millora de la seguretat i visibilitat del tràfic de la xarxa dels camins rurals, desbrossant els marges dels camins més transitats i dels encreuaments amb menor visibilitat, com és el cas del camí de Pescadors, camí de la Patà, camí Vell de Corbera o en el camí de la Gossera.

D’altra banda, s’ha millorat el ferm i l’ample dels següents camins:

 • Reconstrucció del gual del camí Vell de Corbera amb el Barranc de la Murta
 • Millora de l’amplària i del ferm en diferents trams del camí de Carasol de la Casella
 • Augment de l’amplària en diferents punts del camí de la Ombria de la Murta
 • Millora del drenatge del camí Vell de Corbera.

Per últim, estan duent-se a terme les tasques de neteja dels barrancs i canals, als principals afluents i en els punts on es presenta major conflictivitat en cas d’inundació, tant per a les zones urbanitzades com per a la xarxa de camins rural. Els barrancs que s’han treballat per ara són: Canal de les Basses, Barranc Fosc, Barranc de Tora, Barranc del Rei, Barranc del Duc, Barranc de la Estrela, Barranc de Barrablet, Barranc de la Falzia o Barranc de Vilella entre altres.

Cal indicar que amb el que respecta al control de plagues agrícoles, es continua en la producció i repartiment de Cryptolaemus per a combatre la plaga de cotonet, gràcies a la posada en funcionament de l’insectari municipal.

Respecte a les accions que estan realitzant-se en la Infraestructura verda periurbana, s’ està treballant en controlar la canya en el tram del riu Xúquer que confronta amb el casc urbà, i en el manteniment de diferents trams de l’Anell Verd, s’ha desbrossat tot l’entorn de l’Hort de Ros i la zona verda de la Graella que forma part de l’anell Verd.

Per a acabar, degut a que ens trobem en una època d’elevat risc per incendi forestals, una de les preocupacions més notables de la regidoria és la prevenció d’incendis forestals en el paratge natural municipal «Murta i Casella», i es per això que amb el que portem d’estiu s’han dut a terme diverses accions recollides al Pla de Prevenció d’incendis forestals del propi paratge, sent les següents:

 • Actuació silvícola extensiva en la zona de repoblació de pinar mixte que hi ha als antics camps de cultius de la finca de la Murta.
 • Recuperació del tallafocs de la Casella amb Valletes de Bru i Gall.
 • Manteniment i control de la vegetació en la xarxa de pistes forestals de la Murta i la casella per tal de mantenir una bona accesibilitat per als agents d’emergències i extinció.
  • Pista principal de la Casella de l’entrada fins al Bar, Pista de la Font del Garrofer.
  • Pista principal, Pista travessera, Pont dels oms, Pista de la solana de baix a Racó de les Vinyes, Pista de l’entrada per Racó de les Vinyes

Cal indicar que es continuarà treballant intensament en millorar les condicions del nostre terme amb els mitjans disponibles amb l’objectiu d’obtindre el màxim rendiment dels recursos públics.