Alzira comença els treballs de camp i les expropiacions del Canal Interceptor

0
156

L’Ajuntament d’Alzira ha començat a cridar als propietaris dels terrenys afectats per la construcció del Canal Interceptor de les aigües dels barrancs, en el que suposa l’inici dels expedients d’expropiació amb les actes d’avenència. Es tracta de la fase inicial del projecte, pressupostat en 1,3 milions d’euros, que recollirà les aigües pluvials dels barrancs de les Estrelles, Fosc, Gracia Maria i el de l’Arena per conduïrles al barranc de la Casella i evitar que inunde els barris de l’Alquenència, Venècia i Nova Alzira.

Cabal de 50 milions de litres

Les obres donaran continuïtat al canal construït en la primera fase en 2018. Es construiran, ara, 720 metres més de canal, amb una alçada entre 2 i 3 m que discorrerà paral·lel al camí de Pescadors i que permetrà que s’evacue  més ràpid l’aigua que baixa de la muntanya, ja que podrà assumir un cabdal total de 50 milions de litres, una vegada connectades les dos fases. El canal comptarà amb una camí de servici de 5 metres d’amplària, al seu marge dret i en la rotonda, «s’executarà una nova confluència, després de retirar l’escollera actual», segons el projecte.

«Esta setmana han començat, també, els treballs de camp com comprovar la ubicació de les canonades de gas, llum i les de reg que puguen ser afectades per les obres», segons explica a Riberaexpress el regidor de Serveis Urbans, Fernando Pascual.

Termini de les obres

El Govern local no s’atrevix a ficar una data per a la finalització de les obres que executarà l’empresa Aigües de València, davall la direcció tècnica del consistori. Ara bé podem fer una aproximació tenint en compte que, una vegada superat l’actual periode de les expropiacions, el canal es podrà construir en un termini de 6 mesos, segons els tècnics. Així esta important infraestructura hidràulica a bon segur que estarà en condicions d’absorbir les aigües pluvials dels quatre barrancs per a la tardor de 2022, estació propicia per als episodis de fortes pluges.

Per a Pascual «el més important és que el projecte ha arrancat ja», al temps de considerar que «el major èxit de l’Ajuntament ha sigut arribar a un acord amb Aigües de València, donat que la burocràcia de l’administració és molt lenta i haguera sigut impossible executar el canal durant esta legislatura».

El regidor alzireny afegix que «ojalà el consistori tinguera competències per ampliar el barranc de la Casella» i a este respecte confia en que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer «l’amplie el més prompte possible». Així el govern local tramita, a hores d’ara, mitjançant la Delegació de Govern, una entrevista amb el Director General de l’Aigua «per tal d’agilizar al màxim l’ampliació del Casella i el desviament del Barxeta».

Pressupost del Canal

TOTAL: 1.376.491,54 euros

Execució: 1.025.792,28 euros

Assistència tècnica: 55.392,78 euros

Expropiacions: 295.306,48 euros