Alzira farà excavacions arqueològiques a la Casa Reial per visibilitzar l’època de Jaume I

0
251
Fernando Pascual, Francesc Colomer, Diego Gómez i Agustin Ferrer a les portes de la Casa Reial que serà rehabilitada

L’Ajuntament d’Alzira farà excavacions arqueològiques en el subsol de la Casa Reial de Jaume I per tal de «visibilitzar» el modus vivendi de l’antic torretxó de la Vila on el monarca descansava entre batalla i batalla i on va abdicar en favor dels seus fills Pere III d’Aragó i Jaume II de Mallorca, segons el director del MUMA, Agustin Ferrer.

Excavació que, segons Ferrer, constata, arran les cates fetes en el seu dia, «la connexió del mur est amb la muralla» i a més «l’existència d’un paviment de rajola massissa a 80 cm de profunditat al mig de l’estructura».

L’antic torretxó del segle XIII, que serà rehabilitat pel Ministeri de Cultura amb un pressupost de 2,3 milions d’euros, es convertirà en un museu amb continguts temàtics de Jaume I i de la història d’Alzira, entre la planta baixa i dos altures, al temps que el projecte farà transitable la muralla amb un corredor turístic i cultural de 2 metres d’amplària i uns 250 m de llargària fins la torre Saludador.

El projecte bàsic que ultimen estos dies entre els tècnics municipals i els de la conselleria contempla, a més, la rehabilitació de dos cases adosades a la Casa Reial per convertir-les en centre d’informació i en sala de congressos i d’àmbit didàctic i recreatiu.

Esta iniciativa, que contempla a més la inversió de 400.000€ en recuperar les muralles, forma part del programa Xacobeo per potenciar el Camí de Santiago, i conjuntament, també la ruta de Jaume I.

Recuperació del patrimoni i de la Vila

L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha destacat hui la «importància d’esta inversió en la rehabilitació de la Vila i la recuperació, tant de la vida de la Casa Reial com del nostre patrimoni». Gómez ha afegit que «es tracta de crear un ecosistema vivencial al voltant del barri històric de la Vila«.

D’altra banda el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha visitat hui la Casa Reial, ha ressaltat “el relat d’autenticitat d’Alzira” i el treball de l’ajuntament per “posar en valor la història de la ciutat”.

Colomer ha explicat que des de Turisme “vam proposar al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç aquests projectes d’Alzira per a incloure’ls en el Pla Nacional *Xacobeo 2021-2022 i finalment van ser seleccionats” i ha afegit que “la idea era reivindicar la versió cultural de la nostra geografia per a incloure a Alzira en aquest programa i va eixir bé”.

Turisme experiencial

Així mateix, durant la visita, el responsable de Turisme s’ha posat a la disposició de l’ajuntament d’Alzira, que dirigirà aquest procés, “per a sumar forces” i ha ressaltat que aquest projecte “contribuirà positivament per a tindre un bon posicionament en el terreny de la cultura no sols d’Alzira, sinó de tota la Comunitat Valenciana”.

Colomer ha incidit en què “el relat cultural i turístic que es viu ací és una aposta segura de futur, perquè no es pot clonar s’ha de descobrir i viure ací”, i ha afegit que “a més, es tracta d’un turisme experiencial i aqueix és el concepte de turisme pel qual estem apostant”.

La primera autoritat local té previst entrevistar-se el pròxim dilluns amb la secretaria autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, per tal «d’agilitzar» el projecte que podria començar a vore la llum durant l’any 2022.