Mig centenar de representacions i 14 estrenes en la 31ª Mostra de MIM de Sueca

0
545

Un total de 26 companyies, 13 espais escènics, 55 representacions i 14 estrenes, 4 d’ells absoluts i 10 en la Comunitat Valenciana. Aquestes són algunes de les xifres més rellevants de la 31 edició de la Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM), que tornarà el mes vinent de setembre, després de l’aturada de l’any passat per la Covid, amb la seua proposta «més ambiciosa i inèdita».

Així s’ha destacat en la roda de premsa de presentació del certamen de teatre gestual, que ha estat a càrrec del seu director Joan Santacreu, la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, i el regidor de Cultura de la ciutat, Vladimir Micó. També ha assistit el director del Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.

«Hem treballat més que mai perquè l’ocasió ho requeria i no hem escatimat en esforços per a continuar en l’avantguarda i a portar de nou a Sueca un bon grapat d’espectacles que seduiran als espectadors de totes les edats. Serà un MIM inèdit perquè estarà adaptat totalment a les mesures sanitàries però, al mateix temps, serà el MIM més ambiciós que hem realitzat fins hui», ha asseverat Santacreu.

El director ha fet notar que «l’esforç per a portar avant aquesta edició ha sigut molt major en aquesta ocasió». «Són temps difícils per a acollir a companyies internacionals però ho hem tornat a aconseguir. Els qui acudisquen a Sueca aquest setembre podran comprovar que el MIM ha tornat amb més força que mai, amb les millors propostes d’una disciplina artística que evoca als sentiments i defuig de les urgències mediàtiques que viu la societat actual», ha recalcat.

Així mateix, ha subratllat les mesures de seguretat amb les quals comptarà el certamen perquè l’organització siga «impecable». Per a això, s’han adaptat llocs per a l’ocasió i tots els espais comptaran amb seients assignats, tant en els espectacles de pagament com en els gratuïts».

En aquest aspecte, una de les novetats de la 31 edició del MIM serà la infraestructura que s’instal·larà en el Sequer del Espai Jove, una gradería amb una cabuda que permetrà ampliar l’aforament respecte a la que substituirà, la de la plaça de l’Ajuntament, on enguany no es muntaran les graderies escalonades. Una altra novetat per a enguany serà l’extensió del MIM en les festes locals del municipi. El 3 de setembre es representarà Save the temazo, muntatge dels valencians Col·lectiu Frenètic, que explotaran tota la seua capacitat per terra i aire en un espectacle multidisciplinari on la música serà un dels components principals.

Companyies internacionals com la Cie. Bivouac amb Perceptions desplegaran tot el seu potencial per primera vegada a la Comunitat Valenciana i ho faran en un dels nous espais, el CEIP Cervantes, amb entrada gratuïta per a tots els públics. De la mateixa manera i des del Regne Unit, Gandini portarà a Sueca la seua proposta més estètica i moderna amb 4×4: Ephemeral Architectures. Un altre dels plats forts serà l’estrena de Déjà vu, de la *Cia. Manolo Alcántara, un espectacle suggeridor, arriscat i fascinador que combina realitat i fantasia.

Les companyies valencianes tindran, una vegada més, el suport del festival i prova d’això seran les quatre estrenes absoluts que es presentaran. La Cia. Maduixa mostrarà per primera vegada el seu nou espectacle, Migrara, en el qual quatre dones van a la cerca d’un lloc on arrelar-se i trobar la seua llar. Les dones seran també protagonistes en *Cheval, de Laura Valero, i *Inndividu(e)s, de *Arsènika. Per part seua, Radiant serà l’encarregada, amb la seua proposta lumínica La *llum del *MIM, d’omplir la plaça de l’Ajuntament en aquesta edició.

El públic podrà gaudir també d’altres 6 espectacles que arriben per primera vegada a la Comunitat Valenciana. En O2 (*Oxígen), els portuguesos *PIA convidaran als espectadors a reflexionar sobre com ens està afectant la tecnologia. Igualment, la falta d’humanitat i la *sobreinformación serà la punta de llança de *Mr. *Blue *Sky, de la *Fam *Teatre. Tornant als nostres orígens no gaire llunyans en el temps, Abans Collado ens oferirà una reflexió sobre antigues i noves formes de vida *amb amb les seues dues versions de *Crisálida. Des de França, la *Compagnie *Hippocampe de Luis *Torreão -que farà la classe magistral d’aquesta edició- combinarà en l’escenari diverses disciplines com el teatre d’objectes o la dansa.

Com no podria ser d’una altra manera, l’humor tornarà a estar bé present en el festival de teatre gestual de la mà de la *mecànica & Acarone *Prague i el seu espectacle *Water *Falls, una refrescant proposta on es combina humor, equilibri i enginy. *Sabordage! dels francesos La *Mondiale *Générale combinaran circ modern amb un polsim d’humor negre, mentre que els catalans *Iluya ens faran volar amb Jet *Lag *on una companyia aèria de dubtosa capacitat i, per a acabar el *MIM amb uns bons riures, no faltarà *Yllana amb el seu nou treball *Greenpiss en el Poliesportiu Cobert.

Les circumstàncies sanitàries actuals no permetran, com sol ser habitual, els espectacles itinerants de carrer en aquesta edició del *MIM. No obstant això, des de l’organització del festival han preparat nous enclavaments com els situats en el Vaig moldre *dels *Passiegos, la *Escola *Jardí de l’*Ateneu, el *Claustre del *Convent, el *Pàrquing dels *Bassetes o el *CEIP Cervantes, llocs que es convertiran en espais escènics a l’aire lliure on es desplegaran les més de mig centenar d’actuacions d’aquesta edició.

La secretària de cultura autonòmica, Raquel Tamarit, ha incidit en «la importància d’anar tornant a la normalitat cultural». «La fórmula del *MIM és idònia perquè els espectacles ajuden a evadir-se de molts fets que no ens agraden en el nostre dia a dia», ha postil·lat.

Finalment, l’alcalde de Sueca ha afirmat que «el *MIM és el referent cultural de la ciutat, l’esdeveniment que obri les portes de Sueca al món a través dels seus espectacles». I ha posat en valor que des del consistori s’ha anat augmentant l’assignació més d’un 30% més que en els últims anys.

EP