El llit del Casella es duplicarà per absorbir les aigües dels quatre barrancs d’Alzira

0
239
Mapa d’actuacions previstes entre Carcaixent-Alzira i l’AP-7

El tècnic Xavier Machí elaborà en el seu dia distintes informes per evitar les inundacions en Alzira i Carcaixent

El llit del Casella s’ampliarà fins als 25 metres mentre el Barxeta confluirà amb el Xúquer al terme de Carcaixent 

Ajuntaments i veïns reclamen prioritzar les actuacions en els dos barrancs per tal d’enllestir-les durant esta legislatura

El llit del barranc de la Casella, que ara té una amplària d’entre 10 i 15 metres, segons els trams, s’ampliarà fins als 25 metres des de la Tanca de Sant Antoni, on clonfluix amb l’Estret, i la desembocadura en el Xúquer durant un recorregut aproximat de 2,5 km.

L’actual coll de botella que suposa la zona del pont de Xàtiva i el molí de Montagud es podria resoldre desviant l’últim tram del Casella per darrere de les instal.lacions de la cooperativa Alzicoop. Mentre el barranc del Barxeta es desviarà al terme de Carcaixent cap al Xúquer evitant l’actual confluència perperpendicular amb el Casella, pocs metres abans d’arribar les aigües al Devastador a l’altura del mirador construït a Alzira.

Evitar les barrancades

Estes actuacions per evitar les barrancades en la capital de la comarca foren exposades, fa dos anys en una reunió a l’associació de veïns de Les Basses per l’enginyer, Xavier Machí, tècnic de l’empresa TYPSA a la que el Ministeri de Transició Ecológica li ha adjudicat un informe sobre les actuacions a realitzar contra les inundacions entre Carcaixent i l’AP-7, i que anunciaren, recentment, a Alzira la delegada del Govern, Gloria Calero i el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo.

Machí explicà davant els candidats a les municipals de maig de 2019 que va fer estes propostes a la Generalitat l’any 2005, perquè d’esta forma «baixaria moltíssim el nivell del Casella i permetria que el canal de les Basses evacuara sense problemes«. L’expert algemesinenc ja considerà, aleshores, necessària la construcció d’un segon canal, paral.lel al camí dels Pescadors que recollira les aigües pluvials dels barrancs Estrella, Fosc, Gracia Maria i Arena. Canal que l’empresa Aigües Vives iniciarà, en breu les corresponents obres arran un conveni amb el consistori alzireny.

Termini massa larg

Els 25 metres d’amplària del Casella estarien capacitats per absorbir, fins a 290 m3/s, durant els 600 metres de llargària que hi han fins les comportes del canal junt el creuament de l’avda de la Ribera. Mentre que en els 1.900 metres restants, fins el Xúquer, el sobredimensionament del llit podrà absorbir fins els 380 m3/s.

TYPSA disposarà d’un termini de 24 mesos per elaborar els projectes d’execució per acondicionar el Xúquer entre Carcaixent i l’AP-7. Un termini massa llarg per als ajuntaments i veïns d’Alzira i Carcaixent que reclamen a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que «prioritze» les actuacions en el Casella i el Barxeta per tal d’evitar les inundacions dels carrers de Cogullada i dels barris alzirenys de l’Alquenència, Venècia i Nova Alzira.

Després de 40 anys anunciant plans i informes contra inundacions, l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha demanat que el Ministeri de Transició Ecològica «comptabilitze les actuacions de llarg recorregut amb les concretes i prioritàries«, al temps que reivindica la construcció d’una mota en la zona sud de Cogullada «perquè ajudaria a evitar l’entrada d’aigua en les seues cases».

Mentre la Federació de les associacions veïnals d’Alzira reivindiquen que s’habilite el més prompte possible, una partida pressupostària per tal d’actuar en els dos barrancs, donat que de l’altra forma estimen que els treballs l’ampliació del Casella i del desviament del Barxeta no començaran abans de l’any 2024.

Riberaexpress