Més recursos i menys informes per al Casella i Barxeta / Xavier Espanya

0
242

Arran la pantanada de Tous les administracions aprovaren diferents i ambiciosos plans de defensa contra les avingudes del Xúquer amb les corresponents actuacions però quasi 40 anys després s’han fet molt poques d’aquelles i els municipis més afectats pels desbordaments del Xúquer i sobre tot dels barrancs, com Alzira i Carcaixent, continuen patint els mateixos problemes.

Els diferents governs han ningunejat en este aspecte a la Ribera del Xúquer, des d’quella primera presentació a Carcaixent del aleshores president de la Generalitat, Eduardo Zaplana i el ministre Jaume Mata, per cert els dos amb problemes amb la justícia.

Les últimes promeses des de Madrid vingueren de l’aleshores ministra de Medi Ambient Cristina Narbona, però de nou els projectes que deurien minimitzar les inundacions en les dos ciutats riberenques es van perdre pels calaixos ministerials.

Els anuncis de plans i actuacions per l’administració son recurrents com les pròpies inundacions, el darrer s’ha produït hui a Alzira a càrrec de la delegada del Govern, Gloria Calero i del president de la CHX, Miguel Polo. S’havia creat expectació a nivell local i comarcal però les promeses i compromisos han decebut tant a Alzira com a Carcaixent en fer-se a llarg termini. L’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha ficat el dit en la llaga al proposar que es compatibilitzen actuacions concretes en el Barxeta i Casella, amb les de llarg recorregut per tal de no allargar durant varios anys el malson que patixen els veïns de Cogullada cada vegada que plou amb intensitat sobre la comarca.

Desesperançats s’han quedat els dirigents veïnals d’Alzira que havien aconseguit  sumar a tots els grups municipals per reivindicar actuacions prioritàries i immediates en els dos barrancs.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha adjudicat a l’empresa especialitzada, TYPSA, per 822.000 euros, un informe que determine els projectes executables durant els dos pròxims anys, el que significa un mínim de tres anys per a l’inici dels primers treballs. Dona la coincidència que un dels seus tècnics és l’enginyer d’Algemesí, Xavier Machí, autor de distints informes sobre la problemàtica derivada d’estos barrancs i per tant el que millor coneix les actuacions i solucions a realitzar.

La delegada del Govern i el president de la CHX deuen ser conscients que la paciència té un límit i que els alzirenys i carcaixentins estem cansats i farts de patir unes inundacions cada vegada més freqüents arran el canvi climàtic. Un polític local comentava hui que tots dos s’adonaran «de la clavada de pota» que han fet hui, quan llisquen els mitjans locals i comarcals de comunicació.

Alzira, amb el suport de la conselleria de Medi Ambient, ha construït el canal de les Basses, que ja ha evitat més d’una inundació en este castigat barri local. I este estiu té previst fer la segona fase del canal per tal d’interceptar les escorrenties dels barrancs, Estrelles, Fosc, Gracia Maria i Arena que han de desemblocar en el Casella. Però no deixa de ser una solució provisional fins que s’amplie el llit del Casella i es modifique la confluència del Barxeta amb el Xúquer.

Quasi 40 anys després, els veïns d’Alzira, Carcaixent, Alberic, Benimuslem, Albalat… es mereixen, ja, l’atenció i els recursos del Govern Central. Els ajuntaments i la societat civil deuran, elevar el tó reivindicatiu per tal de fer-se escoltar perquè els problemes dels valencians, com els de les inundacions i el finançament, apenes arriben a la vorera del Manzanares, que es troba massa lluny del Xúquer.

Xavier Espanya / Riberaexpress