Santa Caterina duplica el pressupost i rehabilita tota la torre medieval

0
163
La part alta afegida a la torre medieval ja es troba lluïda
Les humitats ja han desaparegut de la cana nord de la torre

La parròquia de Santa Caterina d’Alzira ha decidit ampliar la rehabilitació, en principi només afectava l’espadanya, a la totalitat de la torre medieval en comprovar que estava «perduda» segons el seu titular, Enrique Masiá, davant el fort deteriorament que patia.

«Hem vist que val la pena rehabilitar-la totalment» confesava hui Masiá a Riberaexpress que ja ha decidit «duplicar» el presupost inicial de 53.000 euros.

Els treballs de restauració de l’espadanya començaren el passat 22 de març davant el «perill imminent de caure» per les «greus deficiències» que patia, segons l’informe dels tècnics municipals d’Urbanisme. El temporal Gloria, que va recòrrer la Ribera el passat mes de febrer, «agreujà» el perill de despreniment, segons els tècnics.

Inici dels treballs

L’empresa especialitzada de València, Estudio Métodos de Restauración SL (EMR), inicià en març els treballs de restauració del pinacle, amb un cos de campanes, que es va afegir a la part alta de la torre, que tenia un objectiu defensiu, davant el seu caràcter civil. Va ser construïda al segle XIII, tot just en l’època de Jaume I. Al segle XX l’esglèsia la va inscriure al seu nom afegint-la al temple de la parròquia de Santa Caterina.

Pero davant les nombroses deficiències detectades en la resta de la torre medieval, l’empresa, amb el vist i plau dels tècnics de la Conselleria de Cultura, ha decidit «netejar les humitats, cosir les pedres, reomplir, segellar els clevills i realitzar els tractaments adients en els sillars», segons Masiá.

La cara nord de la torre, la més afectada per les humetats, ha sigut la primera en recuperar el seu color original i l’espadanya apareix hui ja lluïda com en els seus orígens, aconseguint, així, evitar la seua possible caiguda. Els treballs s’allargaran fins el mes de juliol, «per intentar que estiguen acabats per a Sant Bernat» indica el pàrroc de Santa Caterina.

D’esta forma la parròquia busca ampliar, fins a unes 300, les actuals 150 famílies que ja s’han compromés en aportar un euro al dia durant un any per finançar les obres que superaran els 100.000 euros.

Riberaexpress