El color xocolate del Xúquer en Alzira

0
167
Les aigües del Xúquer baixen esta setmana molt més clares pel terme de Sumacàrcer

El color de les aigües del Xúquer ha canviat radicalment durant els últims dies al seu pas pel terme d’Alzira coincidint amb l’increment de cabal procedent de la presa de Tous.

La possible causa que l’aigua baixe molt tèrbola obeix a que al soltar 30 m3/s «arrossegue els sediments del llit del riu» segons li han comunicat els guardes fluvials al portaveu de Xúquer Viu, Paco Sanz. Asseguren els guardes que «en pocs dies s’estabilitzarà i tornarà a tindre la seua coloració habitual». Però Riberaexpress detectà el canvi de color el passat dissabte dia 22 i ahir dimarts la turbidesa era mes pronunciada encara, adquirint una coloració prou semblant a la del xocolate.

Aigües clares per Sumacàrcer

Les aigües, que corren molt clares al seu pas per Sumacàrcer, s’enturbien a partir de les desembocadures dels afluents Sellent i Albaida pel que han observat els vigilants dels Xúquer, que al parèixer són els que aporten els sediments.

A primers de maig el cabal del Devastador era apenes de 2 m3/s, però a partir del 10 de maig augmentà progressivament fins arribar als 30 m3/s per tal d’inundar els camps darròs de la Ribera Baixa. Ara bé, segons Sanz, a l’Assut d’Antella es desvia la major part per la Sèquial Reial i «sols continuen pel riu entre 6 i 7 m3/s».

El dirigent de Xúquer Viu fa l’observació que a partir de l’Hort de Mulet, situat entre Algemesí Albalat de la Ribera, el cabal del riu «s’incrementa davant l’existència d’una surgència subterrània».

Caldrà estar atents per comprovar si els pròxims dies millora o empitjora la qualitat de les aigües del Xúquer al seu pas per Alzira.