La Plaça del Regne i Hort dels Frares guanyaran espai per als vianants a partir de setembre

0
371
Plànol de la futura Plaça del Regne que gaudirà d’una rotonda i l’eliminació del tràfic per la zona central
Este tram d’Hort dels Frares sustituirà els vehicles per jardineres i banquets a partir de setembre

La regidoria de Medi Ambient i Transició Ecològica d’Alzira encetarà al final de l’estiu el Pla de Mobilitat amb dos actuacions importants; la primera en el tram no peatonalitzat d’Hort dels Frares que pretén convertir en un nou Pérez Galdós i la segona en la Plaça del Regne que seguirà l’exemple de la Plaça Major amb terrasses i espais  per a les activitats lúdiques.

La Plaça del Regne és un punt estratègic de la ciutat, és un node en el qual conflueixen
la Vila amb l’àrea del centre històric de la Plaça Major. Actualment les dos parts de
la ciutat es troben dividides físicament per l’Avinguda Sants Patrons.
Després d’una anàlisi detallat es conclou que amb una reforma de la plaça es pot «cosir»
tots dos teixits urbans, ampliant l’espai públic útil, pacificant el trànsit llevant els
semàfors i construint una rotonda, augmentant la vegetació, i deixant l’espai
d’aprofitament al costat dels baixos comercials fomentant la reactivació de l’economia.

Eix de connexió de places

Amb aquest canvi es farà «un eix de connexió de places, que unirien la Plaça
Major, el carrer Sucro, amb la Plaça de la Societat Musical, la Plaça del Regne, amb la
Plaça del Mercat, i amb la plaça resultant de l’eliminació de l’antiga gasolinera de
l’Avinguda Luis Suñer» segons el regidor Pep Carreres. I afegix «tot aquest espai per als vianants formarien un gran espai d’oci i comercial que sens dubte produirà una millora econòmica i un foment d’activitat en els baixos comercials, dinamitzant el centre històric».

A més es destinaran zones de càrrega i descàrrega i una nova parada d’autobús. La redona s’ubicarà en la connexió de la plaça del Regne amb l’avinguda Hispanitat. La intenció del govern local és fer la remodelació per fases; inicialment «amb un cost mínim», fent el tancament en jardineres i posteriorment «convertint-la en una plataforma única amb l’objectiu que els vianants s’empoderen de la nova i diàfana plaça que guanyarà en mobilitat i eliminarà semàfors», explica a Riberaexpress el responsable municipal de Medi Ambient. Els primers passos de cara a la seua transformació es donarà el consistori a finals d’any.

Jardineres i banquets en Hort dels Frares

Més, prompte, a setembre l’Ajuntament eliminarà els aparcaments del tram no peatonalitzat d’Hort dels Frares i instal.larà jardiners i banquets provisionals abans del seu canvi urbanístic molt semblant a l’actual i paral.lel carrer Benito Pérez Galdós.

Així esta peatonalització-prolongació d’Hort dels Frares contempla a més la reorganització de la Plaça 1er de Maig i la continuació amb un espai «segur» per l’Avingdua del Parc amb l’objectiu de facilitar la connexió amb els centres educatius de la zona com el Ceip Àusias March i l’IES Rei en Jaume. Per acollir els vehicles que ja no podran aparcar en Hort dels Frares, Medi Ambient ha previst que puguen fer-ho en bateria a les rodalies del parc de l’Alquenència.

Campus i ruta escolar

La tercera actuació del Pla de Mobilitat que podria enllestir-se enguany és la instal.lació d’arbres i banquets després d’arranca l’asfalt i les voreres del carrer Bernat Montagud, reservat ja a vianants i bicis en el campus escolar on es troben Xúquer Centre Educatiu, la seu de la Universitat Catòlica, l’IES Murta i el col.legi Tirant lo Blanc, per tal de «convertir-lo en un lloc agradable en un espai habitable» segons Carreres. Esta ruta escolar arribarà fins el Llavador Municipal per després «connectar», amb la següent acció, el centre de la ciutat amb el CPIFP Luis Suñer i el polígon industrial.