El G8, la JLF i l’Ajuntament d’Alzira aposten per les falles de setembre

0
328

La problemàtica econòmica generada per la pandèmia frena els ànims d’algunes comissions d’Alzira i d’altres municipis, preferentment menudes i mitjanes, per celebrar les falles en setembre arran la recent autorització de la conselleria de Sanitat davant l’alçament de l’estat d’alarma.

En València votà a favor de plantar i cremar les falles 2020 el 93%, però ara falta que es definisquen el centenar restant de municipis fallers de la Comunitat Valenciana.

Les principals poblacions falleres valencianes agrupades en torn al G8, on es troben Alzira, Sueca, Dènia, Borriana, Xàtiva, Torrent, Sagunt i Gandia,»estem units per fer falles en setembre» segons assegurà, anit, en À Punt el president de la JLF d’Alzira, Jaume Bohigues, qui assenyalà que «esta setmana fallera serà quasi igual a les anteriors» i «cal recordar que estem peleant per celebrar-les durant any i mig».

La JLF i l’Ajuntament d’Alzira que aposten decididament per celebrar-les, posaran tots els seus arguments damunt laa taula durant la reunió del pròxim dilluns amb els presidents de les 35 comissions locals.

Arguments que sembla, coincidixen, amb els exposats esta setmana en Grup Televisió per, Miguel Prim, vicepresident de la Interagrupació de Falles, en el programa que dirigix el nostre company Miguel Ángel Martinez.

Morir de fam abans que de Covid

«Cal reactivar l’economia festera ferida per la pandèmia, allargar més les falles significaria morir de fam abans que de Covid» explicava Prim qui esgrimia durant l’entrevista «el compromís i responsabilitat» dels fallers «perquè no caiga ningú més, cap empresa més». I afegia «hem de tornar a sentir-nos fallers de nou a recuperar el somriure, hem fet tot el que hem pogut per tornar i el nostre esforç ha valgut la pena».

Els presidents d’algunes comissions tenen el temor que la crisi afecte en un percentatge prou elevat dels seus cens faller per al pròxim exercici que merme considerablement els pressupost de la falla. I per això son partidaris de fer en setembre algo semblant a un mig any faller i que s’aprofiten els monuments de 2020 per a les falles de l’exercici 2022. Fins i tot creuen que tindran problemes a l’hora de trobar falleres majors per a un exercici prou més curt. Extrem éste desmentit desde la JLF que ha assegurat poder elegir les pròximes falleres majors d’Alzira a mitjans de setembre, tan sols dos mesos després d’un any normal.

Els artistes fallers també son de l’opinió que cal cremar els actuals monuments després de l’estiu en haver-se alçat l’estat d’alarma. Un artista alzireny considera que en setembre culminaran els contractes signats amb les comissions pel que fa a l’exercici de 2020 i per tant es consideraran desvinculats de plantar ixos monuments en març de 2022.