Front comú de partits i veïns d’Alzira per ampliar el barranc de la Casella

0
240

La Federació d’Associacions de Veïns d’Alzira ha convençut a tots els grups polítics municipals per tal de fer un front comú contra les inundacions, davant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, tenint com a prioritat «l’ampliació» del barranc de la Casella per tal que els cabals recollits a les conques de l’Estret, Vilella i Casella «no assolisquen els nivells actuals», permetent les entregues dels col.lectors i les del Canal Interceptor.

La proposta, sembla per tant, serà aprovada per unanimitat durant el pròxim plenari de l’Ajuntament d’Alzira.

Cal tindre en compte que l’últim tram del Casella ha de recollir totes les escorrenties procedents, no sols de l’Estret i Vilella sino també dels barrancs Estrelles, Fosc, Gracia Maria i Arena que arreplegarà el futur Canal Interceptor i l’actual de les Basses, sino també les aigües del Barxeta, poc abans de la seua desembocadura en el Xúquer davant l’actual mirador.

Així els partits polítics i les diferents associacions veïnals coincidixen en qualificar com «clau» l’ampliació i canalització del barranc de la Casella que en el seu últim quilòmetre conduix, durant els episodisde pluges, les escorrenties d’altres barrancs per conduir-les cap el Xúquer.

Anys d’ajornament

Les associacions veïnals lamenten que les actuacions previstes en distints plans contra inundacions a la capital comarcal, «s’ajornen any rere any». A este respecte recorden que el PATRICOVA contemplava ja l’any 2003, la canalització del barranc de Barxeta al seu tram final, des del terme de Carcaixent fins la desembocadura al riu Xúquer, pla especial que recollia a més «la canalització del barranc de la Casella al seu pas per Alzira». I que a la ´seua revisió de l’any 2015 «seguix incloent-la per no haver estat executada malgrat persistir la seua necessitat».

Estudis i administracions

D’altra banda el govern local s’ha entrevistat últimament amb el Director General de l’Aigua, Manuel Aldeguer i amb la delegada del Govern, Gloria Calero, per tal de «vincular» a les administracions autonòmica i central amb la canalització del barranc de la Casella des del tram que passa junt l’empresa Amcor fins la confluència amb el Xúquer, al temps que «suavitze» la desembocadura del Barxeta amb el Devastador.

A este respecte acaba de contractar a la firma especialitzada, Ingeniería y Promociones Bellver SL, per tal que estudie la inundabilitat dels barrancs Casella i Estret així com «la seua simultaneitat amb les aportacions del barranc Estrelles i les crescudes del riu Xúquer».

Informe, que junt altre de la Universitat de València que estudiarà la inundabiltiat dels barrancs Estrelles, Fosc, Gracia Maria i Arena i els efectes del futur Canal Interceptor, servirà per «avalar» les reivindicacions de l’Ajuntament i de la Federació d’Associació de Veïns d’Alzira.

Riberaexpress