Algemesí denuncia el càntic del Cara al Sol amb la salutació feixista al cementeri

0
607

L’Ajuntament ha denunciat davant l’Institut Valencià de Memòria Democràtica estos fets en el soterrar el ciclista que va morir al engolir-se una abella, per si poden haver suposat una exaltació del franquisme

L’Ajuntament d’Algemesí traslladarà, hui, a l’Institut Valencià de Memòria Democràtica la manera amb què alguns assistents al soterrar d’un veí del municipi al que acomiadaren la pasada setmana entonant el Cara al sol amb el braç en alt, fent la salutació feixista, quan el fèretre anava a ser inhumat al cementeri municipal.

Es dona la circumstància que l’home a qui soterraven, que havia mort uns dies abans després d’engolir-se una abella mentre circulava pel terme de Polinyà de Xúquer, era militant de la Falange Española de les JONS. En els moments finals de la cerimònia, els assistents el van acomiadar amb l’himne feixista i van gravar el moment en un vídeo que aquests dies ha circulat per les xarxes socials.

Atenten contra la memòria democràtica

L’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano, ha manifestat hui en À Punt que «les imatges d’aquest cant vinculat al franquisme són bastant desagradables” i “atempten contra la memòria democràtica”.

Per aquesta raó, i en compliment de la llei de la memòria democràtica, l’Ajuntament, en qualitat d’organisme públic, traslladarà a l’Institut Valencià de Memòria Democràtica el que va ocórrer divendres a les dependències municipals sobre l’himne de la Falange perquè analitze si han pogut ser constitutives de delicte.

L’exaltació del franquisme no està tipificada com a delicte, però sí que la recull com a tal la nova llei de memòria democràtica, que està encara en fase d’avantprojecte. A pesar que la potestat sancionadora no la té l’Ajuntament, Trenzano ha admés que és difícil identificar els qui van cantar l’himne feixista amb el braç en alt, perquè “les imatges no són nítides i els participants duien mascareta”.

À Punt