La EMA recomana posar la segona dosi d’AstraZeneca als que han rebut la primera

0
210

L’Agència Europea del Medicament insisteix que els beneficis de la vacuna de AstraZeneca superen als riscos en qualsevol grup d’edat i descarta no administrar una segona dosi o inocular una d’ARN

L’Agència Europea del Medicament (*EMA) s’ha reunit aquest divendres per a informar sobre l’anàlisi sol·licitada per les autoritats sanitàries europees de AstraZeneca. Així, l’organisme ha recomanat posar una segona dosi de *AstraZeneca als quals ja van rebre la primera. De fet, ha aconsellat que s’inocule entre quatre i 12 setmanes després de la primera.

Beneficis superiors

La EMA reitera que la vacuna de AstraZeneca és segura malgrat trobar vincles amb casos molt rars de trombes «No obstant això, no hi ha hagut suficient exposició i temps de seguiment per a determinar si el risc de coàguls sanguinis amb plaquetes baixes després d’una segona dosi serà diferent del risc després de la primera dosi. En l’actualitat, no hi ha dades o són limitats per a canviar les recomanacions actuals», ha informat la EMA en un comunicat.

En aquest sentit, el Comité ha descartat no administrar una segona dosi als quals van rebre la de AstraZeneca, malgrat els episodis de tromboembolisme, ni posar una segona vacuna de tipus ARNm. La EMA es reafirma en què els beneficis de la vacuna contra el coronavirus són superiors als riscos i ha assegurat que l’eficàcia augmenta com més major és la persona que rep el fàrmac.

«Els beneficis de AstraZeneca superen els seus riscos en adults de totes les edats; no obstant això, s’han produït casos molt rars de coàguls sanguinis amb nivells baixos de plaquetes després de la vacunació«, ha explicat en el comunicat. Així mateix, ha matisat que els efectes secundaris més comuns solen ser lleus i «milloren en uns pocs dies», i els greus «són casos molt rars de coàguls sanguinis inusuals amb plaquetes baixes, que s’estima que ocorren en 1 de cada 100.000 persones vacunades».

La roda de premsa ha tingut lloc en la seu d’Amsterdam, amb la presència del director adjunt de la EMA, Noël Wathion, el cap d’Estratègia de Vacunes i Amenaces Biològiques per a la Salut, Marco Cavaleri, i Peter Arlett, cap del Grup de Treball de Mètodes i Anàlisis de Dades.

Cadena SER