Elisabet Roig i Aina Garcia guanyen els Premis de Literatura Infantil d’Algemesí

0
549

Les escriptores Elisabet Roig i Aina Garcia-Carbó guanyen la 4a edició dels Premis Algemesí de Literatura Infantil

 

L’acte de lliurament es va celebrar el divendres 16 d’abril de 2021 al Teatre Municipal d’Algemesí.

 

Les obres guanyadores es podran trobar ja a les llibreries a partir de la pròxima setmana, coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Llibre, el 23 d’Abril.

Descobrir i donar difusió de noves veus narratives és un dels propòsits dels Premis Literaris. Un objectiu que els Premis d’Algemesí han aconseguit en la seua trajectòria. Així ho confirma el fet que en aquesta nova edició, el jurat haja premiat els treballs de dues joves creadores de la nostra terra, dues escriptores que amb aquest guardó entren a formar part d’una nova generació d’escriptores en valencià.

Elisabet Roig, en la categoria de narrativa, i Aina Garcia-Carbó, en la categoria de poesia, es van emportar la quarta edició d’aquest Premis que fomenten la creació de noves obres per al panorama literari infantil i juvenil.

Els Premis Literaris Ciutat d’algemesí, estan impulsats per Andana Editorial, l’Ajuntament d’Algemesí i la Fundació Caixa-Cooperativa.

Premi de Narrativa Enric Lluch

El quart premi de narrativa Enric Lluch, dotat amb 3.000 euros per l’Ajuntament d’Algemesí, ha sigut per a Una aventura molt peluda, d’Elisabet Roig. L’obra ens narra les aventures de la família de Marc i Marcel. La seua mare és Jana i té una llibreria. Es passa les setmanes organitzant saraus: que si clubs de lectura, que si contacontes, que si ara venen uns bibliotecaris a això, ara unes mestres a allò… Aquest ritme frenètic per a sobreviure l’ha portat a descurar tant la higiene dels seus fills que Marcel s’ha convertit en una bola de pèl. Quan la mare intenta posar-hi ordre, ni amb una podadora ho aconsegueix. Haurà de vindre l’àvia Enriqueta i entrar dins dels cabells de Marcel per a solucionar l’embolic. Així s’inicia un viatge cap a la imaginació de Marcel, amb una bona dosi d’humor i moltes aventures sorprenents.

Les il·lustracions del llibre són de Javier Lacasta.

Amb aquest llibre l’escriptora Elisabet Roig (1977) es consolida en el món de la literatura infantil. Una nova veu que ha arribat al nostre panorama literari per a fer-se un espai propi i crear nous lectors.

 

Elisabet Roig (1977) és editora de llibre de text i de literatura infantil i juvenil. Va estudiar Filologia i també ha treballat com a bibliotecària i llibretera. Actualment viu a València i sempre que pot esgarrapa moments per a fer allò que més li agrada: inventar històries sense parar. Ha publicat una altra novel·la infantil, La iaia és una segrestadora (Baula), i també una novel·la juvenil, L’aigua (Edicions del Bullent).

 

Premi de Poesia Infantil Fundació Caixa-Cooperativa

La poesia infantil en la nostra llengua és un gènere que mereix un reconeixement, objectiu que dona sentit a aquest premi, pioner en l’impuls de la creació poètica per a infants, i dotat amb 3.000 €. La guanyadora d’aquesta quarta edició és l’obra Malifetes satisfetes, d’Aina Garcia-Carbó.

Aquest recull poètic convida els lectors a volar sense presses, a estimar la vida, a fer fora el fum, a trencar les cadenes i a despertar la llum. En un moment tan especial com l’actual, aquest llibre ens porta a obrir les finestres per a fer que el vent ens pentine la cara, a emocionar-nos amb l’olor d’un pastís acabat de fer. Els versos guardonats ens regalen una necessària llibertat.

El premi a l’obra Malifetes Satisfetes suposa un nou reconeixement a l’autora, Aina Garcia-Carbó (Castelló de la Plana, 1993), en la seua brillant trajectòria en el camp de les lletres i l’activisme cultural. Escriptora i poeta, és mestra. Graduada en Magisteri d’Educació Infantil (Universitat Jaume I), ha estat vinculada a projectes de cooperació a l’Índia i a El Salvador. És màster en Literatura Infantil, Juvenil i Llibres per la UAB-Banco del Libro (Veneçuela). Autora de Rere la paraula (Onada edicions, 2015), Les detectives i el banquet de carxofa (Bromera, 2018), El cor heretge (Premi València Nova Alfons el Magnànim, Bromera, 2019), del llibre col·laboratiu Nosaltres les fusterianes (Editorial 3i4, 2017), així com Crònica de la cadència (Premi Teodor Llorente, Vincle Editorial, 2020). Des del 2019 és presidenta d’El Pont Cooperativa de Lletres, entitat que associa els i les escriptores en llengua catalana de les comarques del nord de Castelló. Col·labora amb revistes com Caràcters pel que respecta a la crítica literària i ha sigut jurat de premis de renom al País Valencià.

El llibre Malifetes Satisfetes compta amb unes il·lustracions de Virginia Lorente (València, 1973) que ens obrin noves finestres als versos.