90 anys de la II República, amb la tercera més a prop que mai / Fernando Pascual

0
212

La República va arribar el 14 d’abril de 1931, l’endemà passat d’unes eleccions municipals que van acabar per suposar un vertader plebiscit contra la monarquia.

Va ser l’arribada del govern de la raó, de la lògica, de la llibertat, d’un ordenament constitucional d’acord amb els principis democràtics.

L’any 2021 es complirà el 90 aniversari de l’aprovació de la Constitució republicana de 1931. La Constitució de 1931 va suposar un avanç de progrés que no s’havia aconseguit fins llavors en la història del nostre país.

La Constitució de 1931 va ser la primera Constitució de la història d’Espanya que va avançar en la descentralització del poder, a través del reconeixement de l’autonomia política de les regions (Estat regional), superant per primera vegada l’Estat unitari.

D’altra banda, va ser la primera Constitució plenament democràtica, en reconéixer la sobirania popular, la qual cosa es va traduir en el reconeixement del sufragi universal ple, possibilitant així per primera vegada el dret al vot de les dones.

Va ser la que va recollir el laïcisme de l’Estat, en proclamar que «l’Estat no té religió oficial», únic antecedent històric del nostre actual Estat aconfessional.

En un pla més orgànic, les reformes del govern republicà-socialista es van centrar en aconseguir la secularització de l’Estat mitjançant la seua separació de l’Església, especialment en el pla educatiu fins a 1934 es van crear més de 10.000 escoles.

També es va ratificar una necessària Llei per a la Reforma Agrària, que preveia l’expropiació forçosa de terres per a l’assentament en elles de llauradors jornalers prèvia compensació als terratinents.

Sense oblidar que no hi ha període de la història d’Espanya que haja generat un nombre comparable de llibres i investigacions. Més de 5.000 títols per als anys de pau. Més de 30.000,  per als anys de guerra, la cultura sempre vaig ser present durant la Republica.

No estava escrit que la República acabara en una guerra civil primer i internacional, per interposició, després. Aqueix ha sigut el nostre destí que molt prompte ha de ser resolt.

La celebració del 90 Aniversari de la Proclamació de la II República; en aquest 2021 i del “Homenatge als espanyols deportats i morts en els camps nazis”, el 5 de maig; i el 14 de juny, el “Dia de les víctimes del colp militar i la dictadura”. Són molt necessaris. La memòria històrica ha de seguir molt viva.

Hui és necessari el meu reconeixement als quals van lluitar per la llibertat i la Democràcia.

Fernando Pascual Moscardo

President del PSOE d’Alzira