Sanitat amplia ara fins als 69 anys la vacunació amb AstraZeneca

0
232

La Comissió de Salut Pública encara no ha decidit sobre la segona dosi a aquells menors de 60 anys ja inoculats

La Comissió de Salut Pública, que s’ha reunit aquest dijous després que el Ministeri de Sanitat acordara amb les comunitats autònomes deixar d’administrar la vacuna de AstraZeneca a menors de 60 anys, ha decidit que el següent grup a vacunar amb aquest preparat siga el de 66 a 69 anys, amb l’objectiu de completar com més prompte millor la vacunació de la població més vulnerable a la COVID-19. D’aquesta manera, la vacuna anglo-sueca solo s’administrarà a les persones que tinguen entre 60 i 69 anys.

Respecte a què ocorrerà amb els menors de 60 anys que ja han rebut la primer dosi de AstraZeneca, els tècnics han decidit posposar aquesta decisió per a més endavant, ja que disposen de temps perquè l’interval entre dosi i dosi és de fins a tres mesos (dotze setmanes).

La Comissió de Salut Pública comunicarà pròximament la decisió sobre la segona dosi «segons es vaja actualitzant i ampliant l’evidència científica, les avaluacions de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i en comunicació amb altres països de la UE».

Sanitat recomana no posar la segona dosi de AstraZeneca als menors de 60 anys: quines opcions tenen?

Fi dels ‘llimbs’ existents entre 66 i 69 anys

Amb la nova mesura adoptada aquest dijous, Sanitat intenta pal·liar un dels grans forats de la campanya de vacunació; el que patien especialment aquelles persones amb una edat compresa entre 66 i 69 anys. El fet que la vacuna de AstraZeneca no s’haja administrat fins ara a majors de 65 anys ha provocat que fins i tot grups més joves hagen rebut, en percentatge, major número de dosi.

Les vacunes basades en ARN missatger, les de Pfizer i Moderna, s’han destinat principalment a immunitzar als majors de 80 anys, residents i sanitaris de primera línia. Col·lectius als quals s’està acabant d’inocular les pautes completes durant aquests dies. A més, són les destinades per a aquelles persones d’entre 70 i 79 anys, a les quals s’ha començat a administrar la primera dosi aquesta mateixa setmana, la qual cosa també relegava a aquells que tenen entre 66 i 69 anys.

Janssen en la segona quinzena d’abril

L’arribada de la vacuna de Janssen a partir de la segona quinzena d’abril, que només precisa d’una dosi, pot suposar un impuls important en el procés de vacunació, tant per a les persones septuagenàries com per a aquells que tenen entre 66 i 69 anys. Segons estableix la cinquena actualització de l’estratègia de vacunació, aquesta vacuna anirà destinada als majors de 66 anys, però fins al mes de maig les dosis no començaran a arribar massivament, aconseguint el pic de lliuraments al juny (1,3 milions al maig i 3,9 milions al juny).