Suspesa la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys

0
396

Govern i comunitats autònomes encara no han decidit que passarà amb aquelles persones que han rebut la primera dosi

AstraZeneca només s’usarà en persones de 60 a 65 anys

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat aquest dimecres, en el si del ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), suspendre «per precaució» l’administració de la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per AstraZeneca en els menors de 60 anys, la qual només s’inocularà a les persones de fins a 65 anys.

La decisió ha sigut rebutjada per la Comunitat de Madrid perquè considera que no està basada en les Conclusions del Comité per a l’Avaluació de Riscos en Farmacovigilància Europeu (PRAC, per les seues sigles en anglés) de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglés), que ha conclòs que existeix una «possible relació» entre aquesta vacuna i els coàguls sanguinis amb nivells baixos de plaquetes, si bé ha defensat que «els beneficis de la vacuna superen els riscos». A més, el País Basc i Ceuta s’han abstingut.

12 casos amb trombes

En aquest sentit, la directora de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, María Jesús Lamas, ha informat en roda de premsa que a Espanya s’han notificat un total de 12 casos d’aparició d’aquests trombes «molt poc freqüents» en els 2,1 milions de persones a les quals se’ls ha inoculat.

«Les vacunes serveixen per a previndre malalties i totes les aprovades i que estan sent usades enfront del Covid-19 són eficaces i segures i estan contribuint d’una manera decisiva a disminuir l’impacte del Covid-19 greu. Encara que apareguen esdeveniments adversos no s’ha de minimitzar la confiança en les vacunes», ha assenyalat Llamas.

La reunió del CISNS, en la qual també s’ha acordat que siga la Comissió de Salut Pública la que estudie aquest dijous la vacunació amb aquesta vacuna a partir dels 65 anys, s’ha produït després d’una trobada entre els ministres de Sanitat de la Unió Europea que ha sigut convocat amb caràcter d’urgència per la ministra de Sanitat de Portugal, Marta Temido, país que ostenta actualment la presidència rotatòria semestral del Consell de la Unió Europea, després del dictamen de la EMA.

Precisament en aquesta reunió, tal com ha detallat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, s’ha analitzat què fer amb les persones menors de 60 anys que han rebut la primera dosi de la vacuna de AstraZeneca, si bé no s’ha aconseguit cap conclusió sobre aquest tema. Fins ara, a Espanya només 97 persones han rebut la pauta completa de vacunació.

«Estem pendents de veure si l’evidència científica avala l’administració de la segona dosi amb una altra vacuna, com s’està analitzant al Regne Unit, o deixar una dosi pel fet que la fitxa tècnica mostra que aporta un 70 per cent d’efectivitat. No obstant això, esperarem al que es decidisca en l’àmbit europeu», ha argumentat la ministra.

Finalment, Darias ha avançat que a la fi d’aquesta setmana es rebran unes 328.000 dosis de la vacuna de Moderna, per la qual cosa ha assegurat que el procés de vacunació està «agafant ritme» i són l'»horitzó d’esperança» enfront del coronavirus.