El Consell promou la participació d’Alzira en el concurs internacional Europan 16

0
275
  • La iniciativa urbanística innovadora que generarà energia per a la resta de la ciutat s’ubicarà en la zona que limita l’Alquerieta amb el Torretxó Baix 

– A partir del 5 d’abril s’obri el termini per a la presentació de propostes i romandrà obert fins a setembre

– Joves professionals de l’arquitectura proposaran solucions innovadores a Alzira en el concurs internacional Europan16

 

La Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la direcció general d’Innovació Ecològica en la Construcció, ha obert el termini per a la presentació de projectes al concurs europeu d’arquitectura Europan, que en aquesta setzena edició comptarà amb la localitat d’Alzira com l’emplaçament triat per a representar a la Comunitat Valenciana.

Sota el lema ‘Ciutats vives. Inclusivitat i metabolisme’, el concurs pretén plantejar un «nou paradigma» en el qual és necessari tindre en compte diferents sinergies entre l’àmbit mediambiental, biològic, social, econòmic, cultural i polític, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Models de construcció de futur amb  aprofitament de recursos energètics

L’objectiu final és que els projectes arquitectònics guanyadors solucionen els reptes que planteja la ciutat escollida, amb propostes innovadores que canvien el paradigma urbanístic cap a models de construcció de futur, amb concepcions capdavanteres a Europa i amb l’aprofitament de recursos energètics com a eix central de les actuacions.

 

Alzira, mitjançant la Regidoria d’Urbanisme, va presentar la seua candidatura per a 2020-2022, centrant-se en els reptes que suposa millorar les zones de la ciutat amb necessitats d’inclusió; concretament, es tracta d’accions requerides al barri de l’Alquerieta i el Torretxó. El jurat, designat per la Vicepresidència Segona de la Generalitat i la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i pel Comité Nacional d’Europan, va considerar Alzira com a representant de tota la Comunitat Valenciana per a competir a escala europea.

Les edificacions generaran energia que la revertiran a la resta de la ciutat

“Esta candidatura suposa situar Alzira en el centre del panorama investigador internacional en el camp de l’arquitectura enèrgicament positiva, amb edificacions que a més de ser eficients, són capaces de generar energia i revertir-la a la resta de la ciutat. Rebre esta distinció suposa un reconeixement de la ciutat i obri les portes per a accedir a subvencions que ajuden a posar en marxa els projectes adaptats a les nostres necessitats”, va declarar en el seu dia, Sara Garés, regidora de l’àrea d’Urbanisme.

A més l’alcalde, Diego Gómez, ha resaltat que esta iniciativa urbanística «permetrà dignificar esta zona de la ciutat».

Subvencions per canviar el model urbanístic de la ciutat

EUROPAN és un concurs bianual d’àmbit europeu en què participen joves arquitectes i que ha esdevingut un dels premis d’arquitectura més prestigiosos del panorama internacional. Este premi naix amb l’objectiu d’incentivar la investigació en el camp de l’hàbitat i l’urbanisme i oferix la possibilitat que els guanyadors puguen dur endavant els projectes. «Poder aconseguir este importantíssim guardó suposa l’accés d’Europa a Alzira i una garantia reconeguda en la recerca de subvencions i ajudes per a canviar el model de la nostra ciutat» ha afegit Garés.

Per a aquesta edició i per primera vegada, des de la direcció general d’Innovació Ecològica en la Construcció l’elecció de l’emplaçament que representa a la Comunitat Valenciana en el concurs s’ha dut a terme a través d’una crida en la qual han pogut participar tots els municipis valencians.

Entre les propostes rebudes, es va triar el projecte presentat per Alzira sota el títol ‘Regeneració Resilient

Zona prevista per a la iniciativa urbanística que resulte guanyadora del concurs Europan 16

. El tribunal estava compost per membres del secretariat d’Europan, dependent del Consell Superior de Col·legis d’Arquitectes d’Espanya, del Ministeri de Foment, de la Generalitat i experts internacionals.

Així mateix, la candidatura de la ciutat va ser posteriorment ratificada pel Comité Nacional de Europan España, que va destacar d’aquest emplaçament l’interés per abordar la consolidació d’un espai buit en un sector límit, que ofereix l’oportunitat de redefinir el diàleg amb el seu context immediat, així com d’embastar les relacions amb els barris preexistents del Torretxó i l’Alquerieta».

La directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció ha valorat que l’emplaçament d’Alzira «suposa una oportunitat per a reflexionar sobre el tractament dels límits de la ciutat, una qüestió molt pertinent en un lloc com Alzira tan vinculada amb els seus horts».

Dinàmiques urbanes basades en la sostenibilitat

Per part seua, des de l’Ajuntament de la ciutat han remarcat l’interés per generar noves dinàmiques urbanes basades en la sostenibilitat en una àrea que, a més, podrà ser activada pel propi consistori.

Europan és un dels concursos d’arquitectura «més rellevants del panorama internacional» i un «autèntic trampolí professional», caracteritzat per oferir un ecosistema que posa en contacte als responsables polítics i tècnics d’una selecció d’emplaçaments repartits per tota Europa amb talentosos joves arquitectes europeus.

Per a aquesta edició, Espanya participarà amb set emplaçaments, situats a Almendralejo (Badajoz), Barcelona, Beizama (Guipúscoa), Esparreguera (Barcelona), Madrid, Roquetas de Mar (Almeria) i Alzira. En total, participaran més de 40 emplaçaments de tota Europa.