Alzira aspira a completar la Via Verda en 2023

0
200

Una passarel.la metàlica creuarà la CV-50 prop del pont de l’Estret on ho feia l’antic ferrocarril Carcaixent-Dènia

Un tram de la Via Verda connectarà l’estació d’Alzira amb l’itinerari que partix ara des de la Cova de les Meravelles

Este Camí Natural enllaçarà Alzira i Carcaixent amb la platja de Tavernes pel Portitxol i la Valldigna

El Ministeri per a la Transició Ecològica i l’Ajuntament d’Alzira invertiran més de 823.000 euros en completar la Via Verda que connectarà les estacions  de ferrocarril d’Alzira i Tavernes de la Valldigna, treballs que culminaran l’any 2023. El consistori alzireny aportarà el 50% de la inversió que començà l’any passat amb la redacció del projecte, mentre el Govern central farà la seua aportació amb fons Feder.

Passarel.la metàl.lica en la CV-50

Estes obres contemplen la construcció d’una passarel.la metàl.lìca, d’uns 50 metres de llargària, sobre la CV-50, a uns 2 km del pont de l’Estret, tot just per on creuava el trenet Carcaixent-Dènia per dirigir-se a l’estació de La Barraca d’Aigües Vives. Esta via verda s’assenta sobre la plataforma de l’antiga línia de ferrocarril que circulava per les comarques de la Ribera Alta, la Safor i la Marina Alta.

Esta passarel.la serà licitada per la Mancomunitat de la Ribera Alta i l’Ajuntament d’Alzira amb el 50% de fons europeus una vegada hagen obtingut la propietat dels terrenys per on circularà el carril ciclo-peatonal. Falta fer també el tram de 1,9 km entre el Pont de l’Estret i la futura passarel.la, a hores d’ara el consistori ha expropiat les dos parcel.les necessàries, tot i el conflicte plantejat pel titular d’una d’elles que ha guanyat l’ajuntament segons la setència favorable del TSJCV.

Estació d’Alzira-Cova de les Meravelles

Altre projecte en marxa és el que executarà el Ministeri d’Agricultura entre l’estació de ferrocarril d’Alzira i la Cova de les Meravelles que senyalitzarà i millorarà el tram del malecó, travessarà la carretera de Carcaixent (CV-41) en el pont de Xàtiva, i aprofitant un tram de la ruta del colesterol buscarà el camí de la Cova de les Meravelles per enllaçar en el tram, ja obert, que arriba fins el pont de l’Estret, entre Carcaixent i La Barraca per la plataforma de l’antic trenet.

Cal recordar que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació va finalitzar, en 2020, les obres de condicionament del tram de 5,7 km del Camí Natural de l’Antic Trenet entre la Barraca d’Aigües Vives i el baixador de Benifairó de la Valldigna.

Este tram de la Via Verda discorre per la plataforma de l’antiga línia del ferrocarril que connectava Carcaixent amb Dénia, i unirà les estacions de Carcaixent i Alzira amb la de Tavernes de la Valldigna.

El nou projecte contempla la construcció del tram de carril bici entre el Portitxol (on arriba fins ara) i l’estació de Tavernes, passant pels termes de Benifairó i Simat i per les rodalies del Monestir d’Aigües Vives.

Rotonda i Gymkana

A l’altre punt negre d’este Camí Natural, situat en les proximitats del Monestir de la Valldigna, es construirà una rotonda en la CV-50, a més d’una Gymkana, a les rodalies del Monestir, destinades a a reduir la velocitat dels vehicles i a facilitar el creuament de la carretera a les bicis i als vianants. Una redona que construirà la conselleria d’Infraestructures, i que ara es troba en la fase de redacció del projecte.

Amcor-Pont de l’Estret

D’altra banda cal recordar que la conselleria de Medi Ambient va culminar, a finals de 2020, el carril per a bicis i vianants, entre Alzira i Amcor de prop de 2 km de llargària, i sols restarà fer el tram que resta per arribar al pont de l’Estret, junt a la CV-50, que es troba en fase d’estudi.

El regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica d’Alzira, Pep Carreres, es mostra «optimista» respecte a que la Via Verda, que arranca en l’Anell Verd, quede completada durant esta legislatura i que « servirà per fomentar la recuperació i conservació del patrimoni cultural i tradicional així com per a potenciar la nostra oferta turística».

El consistori alzireny confia en que els vianants i ciclistes puguen gaudir d’esta via alternativa en la Pasqua de l’any 2023.

Riberaexpress