Patris Corde, amb cor de pare / Mª José Bartolomé

0
230

En temps de la tercera ona de la pandèmia de la COVID-19 estem vivint el 150è aniversari del nostre sant Josep, com a patró de l’Església universal, des del passat 8 de desembre 2020 fins al 8 de desembre 2021. Arribats aquest punt en el qual el dia 19 de març direm “felicitats” a tots els Joseps, Josepes, Fines, Pepes, Pepites i una vegada estem baixant per aquest penya-segat de noms, ens faria molt de bé, reflexionar sobre la seua figura de sant Josep, com a pare putatiu de Jesús i marit de Maria.

Figura que en totes les representacions, siga en format pintura, escultura, fotografia, al betlem de Nadal o a un tik-tok, en totes elles té el cap sota l´ala, la mirada trista i fixa a un lloc no concret. Sols he vist una imatge a la Parròquia de l´Assumpció de Carcaixent, on està bastant content i té esculpida una mitja rialleta, que interprete que és perquè porta de la mà al Jesuset i a aquesta capelleta, on estan pare i fill, és on van a fer-li ofrena les Falleres Majors del poble junt a les de les comissions en un dia tan assenyalat i les Falles tenen el poder immens de dibuixar somriures en temps d´enyor.

Pare abnegat, pare tranquil, pare amable, pare pacient, pare conciliador, pare mediador, pare pacífic i pare entregat a la llavor de criar, educar, mostrar valors i manifestar que els éssers humans masculins o femenins són pares per a sempre, per a tota una vida, són pares per l’eternitat.

Quan arribem a encaixar el trencaclosques de la vida, ens adonem que cada menudall necessita una figura de guia, de calma i de protecció. No està implícit si ha de ser part de dues figures masculines, dues femenines, una de cada sexe, o es puga estar al bressol d´una familia monoparental. El cas és que els protagonistes de les futures generacions tinguen dos vessants d’educació, dos punts de vista, dos plans d´acció i que conserven la calma. Ací tenim a sant Josep i ací tenim a la figura dels pares, papes, papis, papitos que saben que la seua tasca és la de donar suport, no la de ser “col·lega” de les seues filles o fills.

El rol de pare, si està ben dut, camina farcit de molta tranquil·litat en les intencions, en les converses i en les alegries compartides amb les filles i els fills. Pedagògics i pedagògiques mestres que han estat elaborant aquest meravellós clauer amb l’empremta del ditet del fill o filleta de cada pare del món, per fer aquest dia més dolç a cada papi.  Una vegada, els docents, més han de rebre un silenciós aplaudiment en la nit del foc.

Hi ha molts tipus de pares. Està el pare “picapedra” que tot ho arregla amb una aparença troglodita i que té un cor que no li cap en el pit. Està el pare “Jeep Cherokee” que passe el que passe, ell passarà per damunt de tot, per socórrer el seu fill. Està el pare “ou Kinder” que no saps quina sorpresa porta dins, però que, de segur ,en guarda una, encara que siga una floreta de colors. Està el pare “Rambo” que tot ho pot i que encara que caiga es torna a alçar de nou i està el pare “faller” que renaixerà de les cendres de la nit de la cremà i es posarà de nou al costadet del seu fillet i li agafarà la maneta de nou. Començat així l´infinit cicle de vida.

A tots eixos tipus de pares i a milers més que es deixen la pell, com el nostre sant Josep, i que estan a l’ombra per deixar el focus de llum a Jesús i a Maria. A tots ells i a totes les que fan de pare i mare o tots els que fan de mare i pare i que devien rebre un Òscar a la millor interpretació del guió del curtmetratge de la vida…a tots ells i a elles, en el paper de pare:

Feliç sant Josep i millor dia del PARE 2021.

La paciència és la mare de la ciència.

Sant Josep ha estat guardonat com a actor revelació en aquesta nominació.

Dibuixem-li una rialleta, damunt de la mascareta, a cada PARE i tot fluirà millor.

 

Maria José Bartolomé Torres