El Govern prorroga la nuclear de Cofrents però fins el 2030 com a màxim

0
139

Col·lectius ecologistes demanen que es tancara la Central en 2023 quan complirà 40 anys de vida

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha aprovat una ordre ministerial per la qual es concedeix la renovació de l’autorització d’explotació de la central nuclear de Cofrentes fins al 30 de novembre de 2030, data de cessament definitiu d’explotació d’aquesta central.

En línia amb el Protocol que estableix el calendari de cessament d’explotació ordenat de les centrals nuclears en funcionament i atenent al recollit en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030, en el qual es contempla el tancament ordenat en l’horitzó 2027-2035, el MITECO adopta aquesta decisió de renovació, que ha comptat amb l’informe favorable del Consell de Seguretat Nuclear, únic organisme competent en matèria de seguretat nuclear i protecció radiològica.

La sol·licitud de renovació de l’autorització d’explotació d’aquesta central va ser presentada pel titular de la central, Iberdrola Generació Nuclear, S.A.O., el 27 de març de 2020. Fonts del departament de Teresa Ribera havien confirmat a la SER que en cap cas l’activitat de la nuclear es prolongarà més enllà de 2030.

Recordem que col·lectius ecologistes havien demanat que l’activitat cessara en 2023 que és quan arribarà als 40 anys de vida i es començara ja a treballar en la planificació del desmantellament de les instal·lacions de Cofrentes.

Unides Podem en desacord

Unides Podem considera una irresponsabilitat prorrogar el funcionament d’una central nuclear després d’aconseguir la seua vida útil. No és necessari el seu funcionament per a donar cobertura a les necessitats elèctriques del país. No té més sentit aquesta pròrroga que continuar afavorint els beneficis econòmics de l’oligopoli elèctric a costa de postergar el necessari canvi de model energètic, de generar més residus radioactius i de posar en risc als valencians. Considera aquesta formació política que cal dur a terme i impulsar el desplegament d’alternatives energètiques renovables de la manera més ràpida i segura possible i continuar amb la pressió social i política.

Cadena Ser