Alzira constituirà una comunitat energética (CEL) per estalviar el 33% de la factura

0
418

Estes comunitats energètiques generen energia neta amb plaques solars

Les empreses entitats i particulars que s’adherisquen estalviaran més del 30% de la factura energètica

L’Ajuntament d’Alzira ha concedit a l’empresa valenciana, Sapiens Energia, la gestió de la futura Comunitat Energètica Local (CEL) a la que es podran adherir empreses, entitats i particulars de la capital de la comarca.

Es tracta d’una figura «clau» en la consolidació d’un nou model energètic més sostenible, econòmic i democràtic que està basat en la cooperació entre agents.

Energia neta

Amb les comunitats energètiques locals es generarà energia neta per al subministrament d’edificis i equipaments públics com a col·legis, poliesportius, biblioteques i qualsevol altre tipus d’instal·lació de gestió pública i, fins i tot poden adherir-se particulars i aquelles empreses que aporten la corresponent superfície fotovoltaica.

Els membres de les CEL es converteixen en productors, gestors i usuaris d’energia de fonts renovables, mitjançant instal·lacions d’autoconsum de la seua propietat, que, al seu torn, generen impactes positius en el seu entorn social i mediambiental, en línia amb els objectius de l’Agenda 2030 i les accions de lluita contra el canvi climàtic.

La firma Sapiens Energia treballa amb plaques solars, que proveeixen a municipis i àrees residencials, zones empresarials i comunitats de veïns i ja gestiona les comunitats energètiques de Canet d’En Berenguer, Albalat dels Sorells i Fontanars dels Alforins. Alzira serà la primer CEL de la Ribera tot i que altres municipis com Carcaixent s’han interesat per esta fòrmula de subministrament d’energia neta.

Estalvi del 33%

El regidor de Medi Ambient d’Alzira, Pep Carreres, ha manifestat que es tracta «d’un programa pilot aprovat per l’IVACE que permetrà l’estalvi d’un 33% de la factura elèctrica tant a l’Ajuntament com a particulars i empresaris de la nostra ciutat«.

Segons l’alcalde, Diego Gómez, «la majoria d’empreses d’Alzira sembla estar disposades a formar part d’esta CEL davant el benefici econòmic que gaudiran».

Cal tindre en compte que la conselleria d’Economia, mitjançant l’IVACE, destina 2 milions d’euros al suport de projectes i accions d’impuls de les energies renovables en empreses, entitats i institucions públiques i organitzacions sense ànim de lucre en la Comunitat Valenciana.
Les ajudes cobriran entre el 45% i el 65% del cost dels projectes d’energia neta -amb un màxim de 200.000 euros-. Mentre el termini de sol.licitud començarà el pròxim dilluns 22 de març i culminarà el 31 de maig.