Paraules velles, paraules noves (81) / Leo Giménez

0
105

“Paraules velles, paraules noves” és un espai setmanal de Riberaexpress, de divulgació de les incorporacions a la normativa del valencià admeses per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i altres autoritats lingüístiques de referència de la nostra llengua. En els últims temps han anat incorporant-se a la nostra normativa lingüística paraules, expressions, accepcions, estructures i formes ben integrades en l’ús, procedents de la parla tradicional, de préstecs necessaris o de formes modernes que no tenien la condició de normatives i que calia incloure en el codi normatiu, per raons de necessitat comunicativa i de precisió en molts casos.

Amb la finalitat de contribuir a divulgar eixes aportacions a la normativa, entre els usuaris i els aprenents d’esta llengua, publiquem setmanalment “Paraules velles, paraules noves”. Paraules, expressions o formes que són “velles” pel seu ús tradicional, però que són “noves” o relativament “noves” per a la normativa. O que són realment noves, com molts neologismes, i ben integrades en l’ús real en la parla i en l’escriptura. I acceptades normativament per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i altres institucions de referència en la nostra normativa lingüística. Esta secció la firma Leo Giménez, lingüista, autor d’El valencià és fàcil (Reclam Editorial, 2016).

PARAULES VELLES, PARAULES NOVES

Paraules, formes i accepcions en valencià que no eren normatives i ara sí que ho són, o no eren preferents i ara sí que ho són, o poden ser-ho.

Incorporacions a la normativa del valencià en els últims anys

 

Alhora que

Locució amb valor de simultaneïtat. Significa ‘al mateix temps que’, ‘a la vegada que’, “Toca la guitarra alhora que canta”, “Plou alhora que el sol trau ull’, “Joana és molt intel·ligent alhora que molt bonica”, “Ma mare em donava diners els diumenges alhora que em suggeria que no me’ls gastara”.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha registrat la locució alhora que en l’entrada alhora del Diccionari normatiu valencià. La té registrada també el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ésAdir. En castellà, a la vez que, al mismo tiempo que. Han emprat esta locució Àngel Sáncez Gozalbo, Gil d’Olocau, Bernat Bono i Barber, Miquel Adlert, Joan Fuster, Enric Valor, Garetà Huguet, Rafael Lluís Ninyoles, Maria Beneyto, Manuel Sanchis Guarner, Josep Lluís Seguí, Pere Maria Orts, Joan Francesc Mira, Josep Vicent Marqués, Josep Lozano, Lourdes Boïgues, Joan Baptista Durà, Lluís Miret, Tobies Grimaltos, Josep Lacreu, Lluís Roda, Vicent Baydal, Guillem Llera, Vicent Álvarez, Jordi Solves, Carles Martín, Daniel Climent, Marc Antoni Adell i Joan Bou, entre molts altres, com informa el Corpus Informatitzat del Valencià.

 

Dotor

La paraula dotor significa ‘que li agrada dotorejar, xafardejar, curiosejar’, ‘Tinc una veïna molt dotora’. “Això que ha preguntat no t’interessa, no sigues dotor”. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua té registrat este vocable en el Diccionari normatiu valencià. També l’arreplega el Diccionari de la llengua valenciana de la RACV. En castellà, fisgón. Han usat este vocable Lluís Galiana, Carles Ros, Josep Matí Gadea, Constantí Llombart, Salvador Guinot, Martí Domínguez, Josep Pascual Tirado, Manuel Sanchis Guarner, Joaquim Martí Mestre, Losep Lacreu, Eugeni S. Reig, Sofia Moltó, Vicent Garcia Perales, Josep Àngel Mas, Carmen Castillo,  Teresa Olmos Camarasa i Francesc Fenollosa , entre molts altres, com consta en el Corpus Informatitzat del Valencià.

 

Dotorejar

El verb dotorejar significa ‘exercir, algú, la curiositat (en coses que no li importen, en els assumptes dels altres), xafardejar. Tot ho ha de dotorejar, escodrinyar”, “Sempre estàs dotorejant, clavant-te a on no t’importa”. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua té  registrat el verb dotorejar en el Diccionari normatiu valencià. També l’arreplega el Diccionari de la llengua valenciana de la RACV. En castellà, curiosear, fisgar, fisgonear. Han usat este vocable, entre molts altres, José Escrig i Martínez, Vicent Tomàs i Martí, Josep Peris Celda, Manuel Sanchis Guarner, Joan Olivares, Joaquim Martí Mestre, Teresa Broseta, Ivan Carbonell, Sofia Moltó, Josep-Àngel Mas Castell, Francesc Fenollosa, Vicent Garcia Perales, Carmen Castillo, Teresa Olmos Camarasa, Juli Alandes, Clara Laguarda i Maria Jesús Bolta, com testimonia el Corpus Informatitzat del Valencià.

 

 

Governança

 

El substantiu governança significa ‘nova forma de governar en un món globalitzat, que es basa en l’eficàcia, la qualitat i la bona orientació de les intervencions de l’Estat, procediments que li atorguen legitimitat’, ‘manera de governar a través de la qual interactuen el govern polític d’un territori i la societat civil’. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua té registrada esta veu en el Diccionari normatiu valencià. També la inclouen en les seues pàgines el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (des de maig de 2020) i el Diccionari de la llengua valenciana de la RACV. En castellà, gobernanza. Han emprat este vocable Luis Jimena Quesada, Joan Romero, Eva Sanchis, Jesús Moncho, Àgueda Vitoria, Joan Carles Martí, Josep Martí Ferrando i Josep Lacreu, entre altres, com mostra el Corpus Informatitzat del Valencià.

 

Manifesser

La veu manifesser significa ‘que manifesseja, aficionat a manifessejar’, ‘qui intervé en assumptes aliens, especialment per a dirigir-los segons la pròpia voluntat’, ‘persona que es fica en totes les qüestions sense que ningú li ho demane’. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua té  registrat este vocable en el Diccionari normatiu valencià. el Diccionari de la llengua valenciana de la RACV.Té la variant formal i geosinònim manifasser. En castellà, entrometido, mangoneador, metomentodo. Entre altres, han usat este vocable Xavier Casp, Enric Valor, Emili Casanova, Jordi Colomina, Vicent Garcia Perales, Josep Àngel Mas, Carmen Castillo,  Teresa Olmos Camarasa, Lluís Roda i Felip Gumbau, entre altres, com testimonia el Corpus Informatitzat del Valencià.

 Leo Giménez / Lingüista