La Ribera utilitza la cirugia laparoscòpica en 100 pacients amb hèrnia ventral

0
280

L’Hospital d’Alzira utilitza la cirurgia laparoscòpica en un centenar de pacients amb hèrnia ventral

 

  • És un dels primers hospitals espanyols a utilitzar esta tècnica, que minimitza el dolor postoperatori i acurta el temps de recuperació del pacient

 

  • L’experiència del centre alzireny s’ha exposat en un debat clínic sobre hèrnia ventral que ha estat seguit, de manera telemàtica, per 300 especialistes de tot Espanya

 

  • Des de l’any 2019, l’Hospital de la Ribera compta amb una Unitat de Paret Abdominal per a l’abordatge d’hèrnies i eventracions, problema que afecta un 10% de la població

 

Alzira (04.03.21). L’Hospital Universitari de la Ribera ha utilitzat la cirurgia laparoscòpica en un centenar de pacients des que es posara en marxa la seua Unitat de Paret Abdominal, l’any 2019.

 

Així s’ha posat de manifest en el “Debat clínic sobre reparació de l’hèrnia ventral”, en el qual ha participat com a ponent el Dr. David Iborra, facultatiu del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital d’Alzira. En esta sessió, que ha comptat amb l’aval de l’Associació Espanyola de Cirurgians, s’han donat cita, de manera telemàtica, més de 300 especialistes d’hospitals i centres sanitaris de tot Espanya, amb l’objectiu de conéixer les últimes novetats i les tècniques menys invasives en l’abordatge quirúrgic de l’hèrnia ventral (també anomenada eventració).

Un dels primers centres sanitaris

Cal destacar que l’Hospital d’Alzira és un dels primers centres sanitaris d’Espanya a aplicar la cirurgia laparoscòpica en l’abordatge de l’hèrnia ventral, patologia que es produeix quan, a causa de l’afebliment de la paret abdominal, part del teixit de l’abdomen (estómac, còlon, intestí) sobreïx cap a l’exterior.

 

La solució quirúrgica a este problema, que l’Hospital de la Ribera realitza de manera mínimament invasiva, passa per recol·locar el teixit en el seu lloc i reparar el defecte de la paret abdominal, utilitzant per a això, en cas de ser necessari, una malla quirúrgica.

 

Així, l’ús de laparoscòpia, evita els talls de bisturí propis de la cirurgia oberta o convencional, la qual cosa minimitza el dolor i l’estrés postquirúrgic, redueix sensiblement les possibles complicacions (sagnat, cures diàries), acurta el termini de convalescència i augmenta la qualitat de vida del pacient. De fet, amb esta tècnica, el pacient no requereix ingrés hospitalari, rebent l’alta el mateix dia de l’operació.

 

Segons ha explicat el Dr. Iborra durant la seua exposició, “amb més d’un centenar de pacients ja intervinguts, la Unitat de Paret Abdominal de l’Hospital de la Ribera compta amb una àmplia experiència a abordar l’eventració amb cirurgia mínimament invasiva. Pràcticament el 100% dels casos intervinguts han presentat molt bons resultats, amb l’avantatge afegit per al pacient d’un postoperatori molt més confortable i ràpid”.

 

Esta tècnica es duu a terme amb instrumentació endoscòpica que, de manera molt precisa, s’introdueix entorn de l’hèrnia a través d’incisions de tot just 1 cm, per la qual cosa a penes deixa cicatrius visibles en l’abdomen del pacient.

 

En paraules del Dr. Iborra, “la realització d’esta tècnica requereix d’una alta especialització i gran destresa per part dels especialistes, ja que el camp quirúrgic de treball és molt reduït”.

 

En este sentit, per al Dr. Iborra, “la invitació a l’Hospital de la Ribera per a participar en este col·loqui d’abast estatal, és un reconeixement al seu Servei de Cirurgia General i Digestiva, i posa de manifest a nivell nacional el treball que realitzem a Alzira”.

 

Unitat de Paret Abdominal

 

Des de l’any 2019, l’Hospital de la Ribera compta amb una Unitat de Paret Abdominal per a l’abordatge i tractament d’hèrnies i eventracions, un problema de salut que afecta, aproximadament, a un 10% de la població, amb major incidència entre els homes.

 

Dependent del Servei de Cirurgia General i Digestiva del centre alzireny, la Unitat està composta pels cirurgians David Iborra, Blas Ballester, Laura Gómez i Fernando Carbonell i treballa conjuntament i de manera multidisciplinària amb els serveis de Neurofisiologia, Anestèsia, Radiologia, Radiologia Intervencionista i Cirurgia Plàstica de l’Hospital de la Ribera.